Русия отново призовава Турция да не напада Сирия

Русия отново призовава Турция да не напада Сирия
A A+ A++ A

 

Русия призовава Турция да се въздържа от стъпки, които биха могли да усложнят ситуацията в Сирия. Това се казва в позиция на руското външно министерство по повод на турската операция на сирийска територия, пише БГНЕС.

„Външното министерство на Русия изразява сериозни притеснения във връзка с придвижването на турски войски и подкрепяни от тях военизирани формирования на сирийската опозиция в територията на Сирия“, се казва в съобщението.

В него се посочва също, че действията на Анкара се извършват без съгласието на подкрепяните от Москва сирийски власти и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Министерството посочва също, че се поставя под съмнение суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

От министерството призовават Анкара да се въздържа от стъпки, чрез които да засилва дестабилизирането на обстановката в Сирия.

В края на август властите в Турция започнаха операция на сирийска територия в района на град Джараблус, чиято цел според Анкара е борбата срещу „Ислямска държава“ и организациите на сирийските кюрди, които според турските власти са част от незаконната в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

В момента Джараблус е под контрола на подкрепяните от Турция сили на Свободната сирийска армия (ССА), както и редица други намиращи се в близост села.

Към момента турските сили и ССА контролират 90-километрова линия, разпростираща се между градовете Азаз и Джараблус, широка между 4 и 5 км. В плановете на турските сили обаче влиза разширяването на юг на тази зона. 

#Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино