Сирийската опозиция представи в Лондон триетапен план за уреждането на конфликта

Сирийската опозиция представи в Лондон триетапен план за уреждането на конфликта
Източник: www.gazeta.ru
A A+ A++ A

 

Опозиционният сирийски Върховен комитет по преговорите представи в Лондон план за политическо решение на конфликта в Сирия, който не включва оставането на власт на президента Башар Асад, предаде БГНЕС.

Документът беше представен от главния координатор на Върховния преговорен комитет Риад Хиджаб. Исканията на комитета не са се променили от април насам, когато делегацията, обединяваща военни и политически опоненти на Асад, напусна кръг от преговорите за Сирия в Женева.

Отстраняването на Асад остава основно искане на опозиционния преговорен екип.

Постигането на мир в Сирия опозицията вижда в рамките на три етапа. Първият, който ще продължи половин година, ще е посветен на преговорния процес въз основа на заложеното в Женевското комюнике от 2012 година и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. След като в рамките на този процес бъдат съгласувани принципите на политическия преход и бъде подписано съответно споразумение, ще се създаде преходен ръководен орган, „който ще изиска оставката на Башар Асад и неговата клика”.

През втория етап ще бъде подготвена нова конституция и ще се приемат закони за провеждане на парламентарни и президентски избори. „Този период ще започне с отстраняването на Асад, неговата клика и на онези, които са извършили престъпления против сирийския народ”, каза Хиджаб.

По време на третия етап ще бъдат изпълнени всички споразумения.

Преговорите за Сирия бяха прекъснати в края на април в Женева, когато Върховния комитет по преговорите напусна, а сроковете за възобновяването им няколкократно се изместваха. По-рано специалният посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура беше заявявал, че се надява да върне Дамаск и опозицията на масата на преговорите до края на август.

Миналата седмица Де Мистура съобщи, че в средата на септември смята да представи политическа инициатива, свързана с уреждането на сирийския конфликт. Според Де Мистура, всичко зависи от консултациите между Русия и САЩ, които се провеждат в Женева. 

#Лондон #Сирия #Башар Асад #Риад Хиджаб #ООН #Стефан де Мистура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници