Георги Стоев: Пловдив е на картата на инвеститорските интереси от Западна Европа

Георги Стоев: Пловдив е на картата на инвеститорските интереси от Западна Европа
Източник: hipotezi.com
A A+ A++ A

 

Донякъде е вярно, че Пловдив се превръща в икономически център. Когато дойдох да живея тук се оказа, че Пловдив има голям потенциал, без пловдивчани да го осъзнават, без да го реализират и без да го осъзнават.  С доста интензивна работа в последните 4-5 години успяхме да позиционираме града на картата на  инвеститорските интереси от Западна Европа. Това коментира икономистът Георги Стоев за БНР.

В момента областта е сред тези, които имат най-голям потенциал да бъдат избрани от инвеститорите, търсещи да преместят производството си към Източна Европа, коментира той. Преместването на една от големите бирени фабрики от Пловдив към Стара Загора е част от същия процес.

"Вече наблюдаваме специализация в дейности, които не разчитат чак толкова на евтиния нискоквалифициран труд. Процеси, които са свързани по-скоро с металообработка се изнасят дори към други страни. Производства се връщат към Западна Европа, а тук остават дейности, които са повече свързани с развоя, обслужването на клиентите, следпродажбеното обслужване и поддръжка, маркетинга и продажбите – все неща, които винаги сме си говорили, че трябва да са с по-висока добавена стойност", коментира още той.

Стоев очаква в близките години символични за града големи предприятия да се преместят в други региони с по-достъпен труд, а Пловдив – да привлича повече дейности, които разчитат на инженерен потенциал. В момента градът има изразен недостиг на нискоквалифициран персонал  и на средноквалифициран такъв.

Икономистът очаква реформа в средното образование и натиск от Министерството училищата да се вслушват повече в бизнеса. "Нашата информация е, че работодателите се насочват към директорите напрофесионални гимназии, включително със средства – казват „ние сме готови да финансираме ваше оборудване или да обучим ваши учители“, а директорите, в по-голямата част от случаите, за които ние сме информирани, са доста пасивни".

#Пловдив #Западна Европа #Георги Стоев #Стара Загора #Източна Европа #министерството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници