Иван Костов: Беше ясно, че няма да има сблъсък Първанов–Станишев

Иван Костов: Беше ясно, че няма да има сблъсък Първанов–Станишев
Иван Костов разкритикува 3-годишното управление на ГЕРБ, по време на което партията на Бойко Борисов не е осъществила никакви реформи, за да изведе България от кризата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплахите за предсрочни избори са провокации на дребно, задявки, които макар и да изглеждат атрактивни, не са съществени в политиката, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в коментар на 48-ия Конгрес на БСП.

„Този въпрос се поставя, за да се скрие отговорността, защото никой не смее да каже истинските радикални идеи в политиката. Ние имаме богато наследство да извеждаме страната от криза - на това ще се опрем“, посочи Иван Костов част от стратегията на партията му за следващите избори, предаде БГНЕС.

Той разкритикува 3-годишното управление на ГЕРБ, по време на което партията на Бойко Борисов не е осъществила никакви реформи, за да изведе България от кризата.

„Всички хора с ДСБ се идентифицират с онази политика, която изведе преди години България от кризата – например с една война срещу фирмите, злоупотребяващи с господстващо положение“, посочи Иван Костов.

Според него единственото политическо значение след конгреса на червената партия е опитът на БСП да окупира позицията срещу плоския данък, като се представи за противник на нещо, което сама е въвела.

„Предварително се знаеше, че няма да има сблъсък между Сергей Станишев и Георги Първанов“, отбеляза Иван Костов, но отказа да коментира самоотвода на президента с аргумента, че двамата винаги са били опоненти, защото са „хора от различно тесто“.

Национално съвещание на ДСБ на 3 юни 2012 г. ще представи позиции по вътрешнополитически въпроси, по основните направления на политиките в държавата, съобщи синият лидер.

„За нас най-важна е подготовката за следващите избори – форматът, с който ще се явим, е важен, но не е съществен въпрос“, посочи Иван Костов.

Преди седмица коалиционните партньори на ДСБ в „Синята коалиция“ – СДС, взеха решение да се явят самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г., с което практически обрекоха дясната коалиция на крах.

„Важно е как отиваме на изборите, с какви послания и чак след това всичко останало. Сега се радваме на един допълнителен дух, който идва от чувството на облекчение и това ни кара да търсим своята истинска програма и послания“, добави Иван Костов.

По думите му срещата между германския канцлер Ангела Меркел и новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд е била неуспешна, защото никой от двамата лидери не е наложил своята позиция.

„Оланд иска преразглеждане, пренаписване на Пакта за финансова стабилност и ако това стане, пактът може да придобие друг характер. Ако той го наложи, на практика няма да има фискален пакт“, поясни Иван Костов.

Според лидера на ДСБ тезата на френския президент означава печатане на евро по подобие на решението на Барак Обама за американците.

„САЩ печатат, Великобритания печата. Проблемът е, че като се печатат пари, всички устои на богатите страни ще бъдат обезценени“, подчерта Иван Костов.

#Франсоа Оланд #СДС #Синята коалиция #48-и конгрес на БСП #Георги Първанов #Сергей Станишев #БСП #ДСБ #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници