Спряха производството на касетъчни бомби в САЩ

Спряха производството на касетъчни бомби в САЩ
A A+ A++ A

 

Последният останал производител на касетъчни бомби в САЩ е прекратил производство заради намалени поръчки на международно забраненото оръжие. Решението на базираната в щата Роуд Айлънд компания „Техтрон Системс“ е последвала заповедта на Белия дом от миналия май да не продава на Саудитска Арабия бомби, предаде Foreign Policy, пише Агенция "Фокус".

Белият дом бе подложен на натиск от правозащитните организации „Хюмън райтс уоч“ и „Амнести Интернешънъл“, които разкриха, че саудитците са използвали касетъчни бомби в Йемен. Блокираната сделка е първата стъпка на САЩ към демонстрирането на недоволството им към водената от Рияд кампания, която е убила стотици йеменски цивилни, включително и деца. Касетъчните бомби бяха забранени през 2008 г, но редица производители на оръжие, включително Русия и САЩ не са се включили.
Прес секретарят на „Текстрон Системс“ Матю Колпитс заяви, че решението за прекратяването на производството „се дължи на предизвикателствата, свързани с регулациите и заради намаляването на поръчките“. „Заради това решение ще има съкращения“, добави той.
„Хюмън Райтс Уоч“ приветства решението. „Техтрон бяха последните производители на касетъчни бомби и решението разчиства пътя на правителството и на Конгреса да работят към окончателното спиране на производството, продажбата и използването на касетъчни бомби“, заяви прес-секретарят на организацията Мери Уерхам.

#производител #касетъчни бомби #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници