Нови вторични трусове в Северна Италия

Нови вторични трусове в Северна Италия
Сеизмолози припомнят, че до този момент зоната беше смятана за средно рискова, но посочват, че в миналото там са били регистрирани катастрофални трусове. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Поредица от вторични трусове бяха регистрирани рано сутринта в понеделник в северната италианска област Емилия-Романя след разрушителното земетресение с магнитуд 5.9 от неделя, което причини смъртта на седем души.

Двата най-силни вторични труса днес са били с магнитуд 3.7 и 3.6. След вчерашното земетресение са били регистрирани общо над 100 вторични труса, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Около 3000 души прекараха нощта в палатки, спортни зали или при близки. Някои хора спаха в колите си поради опасения от нови вторични трусове, посочва БТА. Много училища в пострадалия от земетресението район ще останат затворени в понеделник и вторник.

Сеизмолози припомнят, че до този момент зоната беше смятана за средно рискова, но посочват, че в миналото там са били регистрирани катастрофални трусове, съобщава в. „Република“.

През 1570 година е имало трус с магнитуд 5.5 близо до Ферара. През 1987 година в тази зона бе регистрирано земетресение с магнитуд 5.4. През далечната 1117 година пък цяла Северна Италия е била разтърсена от мощен трус с магнитуд 6.4, който е бил усетен дори в Швейцария.

Според специалистите във всички тези случаи виновник е адриатическата плоча, която от Африка настъпва към североизток. Тя граничи на запад с Апенините, а на север в Алпите с Венето и Фриули, допълва Дарик.

В. „Кориере дела сера“ разказва историята на 36-годишна двойка – Марко и Габриела, които преди три години са живели в Акуила, пострадал тежко от катастрофално земетресение. Заради труса, който ги е лишил от всичко, те са се преместили в провинция Модена заедно с двете си деца и сега са изживели същия ужас отново.

В. „Стампа“ публикува разказ на младеж от Неапол, живеещ в Северна Италия, който през 1980 година е преживял силното неаполско земетресение, а сега отново е изпитал подобен ужас.

Изданието публикува и една история на надеждата – тази на 5-годишната Вероника, спасена след часове под руините на къщата си в град Обичи.

Вестниците разказват и за хора, които след земетресението са останали с покъщнина, която се побира само в една торбичка.

#земетресение #трус #Емилия-Романя #Ферара #Северна Италия #Швейцария #Африка #Апенините #Алпите #Венето #Акуила #Неапол #Ню Йорк #Вероника

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници