Бъчварова: Ако споразумението ЕС - Турция не се реализира, в Европа ще има дестабилизиране

Бъчварова: Ако споразумението ЕС - Турция не се реализира, в Европа ще има дестабилизиране
Източник: www.razkritia.com
A A+ A++ A

 

Ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Основната цел на пресконференцията беше Бъчварова да обясни какви са били изложените български позиции на работните срещи в Германия и Турция. „Има известно неразбиране за подхода, тона и смисъла, който предприехме по темата за справянето с миграционната криза. Българският приоритет в момента съвпада с общоевропейския и успяхме да го представим като основна тема за предстоящите разговори по време на неформалния Европейски съвет в Братислава”, заяви вътрешният министър.

Тя разясни надълго и нашироко защо е предприета инициативата да се проведат разговори и да се представят българските искания по отношение на последващите стъпки в ЕС, за да може ясно и категорично да се обърне внимание на нашето виждане и позиция. „Ситуацията с миграционната криза в България е снижение на бежанския натиск в сравнение с миналата година от около 20 до 30%. Въпреки това има промяна в характера и особеностите на ситуацията тази година. Променя се структурата на бежанския поток, доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. Това променя възможностите ние като държава да реагираме на исканията им за получаване на статут в България”, каза Бъчварова.

Като друг фактор тя постави, че следвайки европейските ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, страната ни полага много усилия по линия на българо-сръбската граница и спиране опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница - регистрирани или не в системите ни, се опитват да продължат към Европа по тази линия. „Не може да допуснем да се оформи бежански поток през територията на България. Това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията вътре в страната. В последният месец-месец и половина се надвишава капацитетът в центровете за миграция и стигайки почти 60% са центровете на Държавната агенция за бежанците. Това крие рискове и усложнява ситуацията”, посочи силовият министър.

„Гледайки напред, определяме няколко основни опасности - да се продължи постепенно пристигане на пристигащи в страната. Възможно е да има рязко нахлуване от българо-турската граница, което е хипотетично и за което сме подготвени. Имаме разработен план, заедно с армията и жандармерията имаме готовност да се справим в относително кратък период от време, това не може да е постоянно”, заяви Румяна Бъчварова.

„Третият риск, който изглежда малко по-далеч от нас, но е най-сериозният риск, ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск. С неговото подписване стана ясно, че политическите решения в Европа дават резултат и този път е правилен и продуктивен и не може да се откажем от този подход. Факт е, че това споразумение е одобрено то всички европейски лидери. Факт е, обаче, че в момента то не се изпълнява. За България спазването на споразумението е изключително важно, защото за нас най-доброто решение в тази сложна ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница”, посочи вицепремиерът.

Според нея това може да стане, ако Турция изпълнява взаимния протокол за реадмисия. „Това е начинът България да държи под контрол ситуацията и да може да се справя и да предоставя статут на тези хора, които идват. Турската страна казва, че няма да изпълни това споразумение в момента, защото то не е одобрено от правителството й, защото е част от общото споразумение с ЕС. Ако успеем да постигнем изпълнение на това двустранно споразумение ще сме направили най-доброто за България и ситуацията ни. Анализирайки тази ситуация решихме да предприемем активни действия, с които да обясним на немската страна и европейските ни партньори и на турската страна особеностите на нашия интерес в тази ситуация. Защото ние се явяваме един вторичен, търпящ последици обект от обстоятелства, които не зависят от нас а от други държави и други сили”, заяви още Румяна Бъчварова.

„Затова преди самата визита на премиера имах разговори с вътрешния министър, решихме да търсим възможности за изпълнението на споразумението - по линия на ЕС и другото, което предложиха двустранно. Тази възможност за нас лично остава теоретична, защото изисква по-дълги преговори и, защото има опасност да извади България от политическия съюз, който имаме с Европа", заяви вътрешният министър.

Тя изтъкна, че има опасност, ако се концентрират мерките само в държавите на първа линия, България да се превърне в буфер, което няма да реши трайно и устойчиво проблемите и в Европа. „Предложението ни към Германия и европейските ни партньори е общите решения да бъдат добре обмислени, да не ощетяват и да не създават рискове на граничните държави. За да се случи това, се изисква много силна европейска солидарност от държавите от централна Европа, поемане на ангажименти по релокация". 

„Имах възможност да обясня на канцлера на срещата в събота, на която тя ми даде думата, че за нас сигурността по отношение на мигрантската криза има 2 нива - защита на външните граници, което е приоритет така, че да не допускаме нелегална миграция. Вторият фактор е след като Европа има правило да приеме бежанци, как се регулират отношенията между отделните държави по разпределението на бежанците и какви са общите ни политики към тях, след като са преминали границите и са получили статут. Има уклон в някои от държавите да отказват да участват в общия процес по солидарно разпределение на тежестите. Ние искаме да избегнем от това”, посочи Бъчварова.

Тя увери, че България е направила максималното възможно за охрана на външната ни граница. „Съсредоточили сме всички сили, с които разполагаме. Трябва да намерим решения по всяка една от тези точки. На разговора с канцлера Меркел мнението на България беше чуто и много добре разбрано. Предложихме и настояхме да се започнат контакти и да се продължи диалогът с Турция по отношение на спазването на споразумението. Не става дума за посредничество, защото това не е по желание на турската страна, а е инициатива на българското правителство, отправена към Германия, да се намери начин да се продължат разговорите, за да се потърси възможност за поетапно изпълнение на това споразумение”, обясни вътрешният министър.

Тя бе категорична, че без забавяне диалогът трябва да продължи така, че да не се стигне до момент, в който могат да се предприемат резки решения. „По изявленията на канцлера Меркел получихме разбиране, че Турция трябва да се търси като партньор и разговорите трябва да продължат”, добави Бъчварова.

Тя обясни, че и темата за членството на България в Шенген също била поставена. „Тази тема беше оставена на заден план политически. 2011 г. има решение, че България отговаря на изискванията. С всички проблеми, които съществуват в момента все повече става ясно, че за да бъде гарантирана, не българската, а европейската сигурност, от общ интерес е България да бъде член на Шенген и да се използват всички инструменти за гарантиране на достъп до териториите на ЕС, с които разполагат останалите държави-членки. Ние нямаме достъп до визовата система. Има съгласие извън решението за Шенген България да има достъп до тази система”, разясни тя.

Друга тема, която е била поставена, е, че България заслужава да бъде приета в чакалнята на еврозоната. „По този въпрос постигнахме желание да бъдат разгледани български аргументи. Ще изпратим аргументите си и информация, за да се реши как и по какъв начин да се разглежда този въпрос. Имаме разбиране. Моята оценка е, че ако България по други теми е била в обща европейска ос се е съгласявала с общи мнения и европейски позиции, този път поставихме нашия интерес на масата и това беше прието добре от партньорите ни”, посочи Бъчварова.

„За помощта, която сме поискали, ние сме поставили въпроса, че имаме нужда от някои технически средства, които биха ни помогнали, че бихме се радвали да получим този знак на европейската солидарност и се надяваме това да ангажира страните с внимание към ситуацията в България. Като конкретни искания това, което сме изпратили има, един списък, който сме посочили, поискали сме допълнителни офицери от ФРОНТЕКС, които поискали, те са 300, но е реалистично да са 200. Като 60 Полша гарантира, че може да изпрати. Лично канцлера ме увери, че ще направи възможно, за да ни подпомогне основно с високопроходими машини и допълнителни техника, свързана основно със системата за видеонаблюдение”, изтъкна Бъчварова. Според нея смисълът на този тип помощ е, че тя може да се използва веднага. „Обърнахме внимание и, че средствата, които са предоставени на Гърция, са точно 10 пъти повече от тези за България. Предоставихме по един много сериозен и достоен начин българската позиция”, уверена е Бъчварова.

Според нея дали е необходим КСНС по темата, може да реши президентът. „Бихме имали лошо бъдеще, ако споразумението с Турция не започне да влиза в сила. Убедена съм, че ще се намери формула, по която то да продължи”, допълни вътрешният министър.

Относно сбиване между мигранти в бежански център в Харманли, Бъчварова заяви, че няма информация за пострадали полицаи. „Имало е конфликт между групи бежанци от две националности. Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото например разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма. Работим по това да преобразуваме някои от центровете на ДАБ в отворен в затворен тип, за да има по-голяма сигурност и дисциплина в тези центрове. Тази реорганизация ще започне от Харманли”, съобщи тя. 

#ЕС #Турция #Европа #Румяна Бъчварова #Германия #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници