Саркози: Ще забраня буркините в Конституцията

Саркози: Ще забраня буркините в Конституцията
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

Никола Саркози заяви, че ще промени Конституцията на Франция, за да забрани буркините, ако отново бъде избран за президент на изборите през април 2017 г., предаде БНР. 

Над десет крайбрежни френски града наложиха забрани за носенето на банския костюм, който покрива цялото тяло без лицето. Върховният административен съд обаче отхвърли забраните, защото нарушават основни човешки свободи. След съдебното решение вътрешният министър Бернар Казньов каза, че ако бъде приет закон за забрана на буркините, той ще противоречи на Конституцията. Според Саркози решението е да има конституционни промени.

Върховният административен съд на Франция, известен като Държавен съвет, миналата седмица реши, че забраната на буркините в малката средиземноморска община Вилньов-Лубе е незаконна.

Проблемът придоби и политически оттенък, тъй като редица партийни лидери от десния и крайнодесния сектор подкрепиха въвеждането на закон за забрана на буркините, само година преди предстоящите президентски избори.

"Кабинетът отказва да въведе подобни мерки, защото те биха били противоконституционни, неефективни и биха създали голямо разделение и напрежение сред обществото", заяви вътрешният министър. "Нямаме нужда от нови закони. Сега действащите ясно подчертават и защитават светския характер на Франция."

Въпреки това Казньов подчертава: "Мюсюлманите трябва да продължат да си съдействат с нас по въпроси като равенството между половете, ненарушимите принципи на френската република и толерантността в името на мирното съжителство."

Саркози се бори да навакса с изоставането от другия кандидат за президент на републиканците - Ален Жупе - бивш премиер с по-умерени изказвания. Партията трябва да излъчи своя претендент след вътрешните си избори през ноември.

Въпросът с буркините предизвика разделение и в самото правителство. Въпреки изказванията на Казньов преди произнасянето на съда в петък премиерът Манюел Валс обяви, че подкрепя кметовете, въвели забраната.

Саркози беше държавен глава от 2007 г. до 2012 г., когато загуби вота от социалиста и настоящ президент Франсоа Оланд. Сега Саркози изостава в проучванията на общественото мнение от бившия премиер Ален Жупе. Двамата ще се борят през ноември за номинацията за президент на консервативната партия "Републиканците".

#Никола Саркози #Бернар Казньов #Държавен съвет #мюсюлманите #Ален Жупе #републиканците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници