Саркози осъден за корупция, ще носи електронна гривна

Саркози осъден за корупция, ще носи електронна гривна

FB/Nicolas Sarkozy

A A+ A++ A

Бившият френски президент Никола Саркози загуби днес обжалването на присъдата си от 2021 г. за корупция и търговия с влияние пред Апелативния съд в Париж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Парижкият апелативен съд потвърди присъдата от три години затвор, като двете години са условни, а през останалата една година Саркози ще трябва да носи електронна гривна, но няма да е в затвора.

Саркози пристигна в съда, облечен в тъмносив костюм, и изглеждаше нервен. Той поздрави приятелски с докосване на юмрук своите адвокати и се усмихваше от време на време, докато заемаше мястото си преди началото на делото.

През 2021 г. първоинстанционният съд призна Саркози за виновен в опит за подкупване на съдия, след като е напуснал поста си, както и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация по разследване за финансирането на кампанията му през 2007 година.

Това е поразителното изпадане в немилост на бившия президент и е една от няколкото съдебни битки, които Саркози води през последното десетилетие.

Шейсет и осемгодишният Саркози, който беше държавен глава на Франция за един мандат от 2007 г. до 2012 г., неизменно отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

#Никола Саркози #корупция #осъден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници