217398 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Противоракетният щит на НАТО над България вече е активен

21 май 2012, понеделник / 08:33; Коментари: 0
Send to Kindle
Противоракетният щит на НАТО над България вече е активен
На официалната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще обявят конкретните си финансови ангажименти към фонда за подпомагане на Афганистан след 2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 3:05 ч. българско време на 21 май противоракетната отбрана на НАТО вече покрива територията на европейските страни – членки на Алианса, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в Чикаго.

100% от територията на България попада в обхвата на първата фаза на защитата, която покрива още Турция, Румъния, Полша, Италия и Испания.

Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия, и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати „Иджис“ в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.

„В краткия разговор по време на церемонията по посрещането на гостите на форума в Чикаго президентът на САЩ Барак Обама заявил, че последните данни, с които той разполагал за нашата страна, са блестящи“, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат до пълното разработване на отбранителната система, основана на американска технология, към 2018-2020 г., отбелязва АФП.

„Ние наричаме това междинна система, която ще ни позволи да се защитаваме от заплахи, идващи иззад пределите на евроатлантическата зона“, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след първото работно заседание на 28-те.

„Това е отличен пример за новата култура на сътрудничество, което ние наричаме „интелигентна отбрана“, отбеляза Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На срещата на най-високо равнище на страните – членки на НАТО, бе представен доклад за отбранителните способности на Алианса и бе приета специална декларация. С нея се отправя силен сигнал към страните членки и страните партньори, че Алиансът е готов да се справи с всички възможни предизвикателства независимо от съществуващите икономически ограничения.

„Това, което днес стана ясно, е, че е необходима специализация на отделните държави при засилено сътрудничество и координация - това е т.нар. интелигентна отбрана. България подкрепя тази инициатива“, каза българският държавен глава.

Страните членки на НАТО са изразили готовността си да доведат докрай изграждането на системата за противоракетна отбрана, включително и чрез координация с Русия. На форума не са били обсъждани възраженията на Москва срещу евентуалната опасност, която европейската противоракетна отбрана би представлявала за възпиращите руски стратегически средства.

На официалната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО и техните партньори в понеделник вечерта се очаква всяка отделна държава, включително България, да обяви конкретните си финансови ангажименти към фонда за подпомагане на Афганистан след 2014 г.

Официално тази информация ще бъде представена във вторник на срещата на страните от НАТО и страните партньори в международната коалиция в Афганистан.

Що се отнася до позицията на България спрямо сроковете за изтегляне от Афганистан на военните контингенти на страните от коалицията, то тя е добре известна, подкрепена е с решение на Народното събрание и няма основания да се търси каквато и да било промяна в нея.

Запитан дали по време на посещението му в САЩ е повдигал въпроса за визите за български граждани, президентът отговори, че това е сложен процес, който изисква броят на отказаните визи трайно да спадне под определените от Държавния департамент стандарти. Президентът даде да се разбере, че България поддържа активни контакти със САЩ по този въпрос с цел окончателното решение да бъде намерено в максимално кратък срок.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: