Откриха игла от кост на 50 000 години

Откриха игла от кост на 50 000 години
Източник: www.bulgariasega.com
A A+ A++ A

 

Руски археолози откриха в Денисовата пещера в Алтай игла от кост, чиято възраст може да достигне 50 000 години, предаде БГНЕС.

Ако това бъде доказано, ще излезе, че шивашкият занаят се е родил много по-рано, отколкото се смята, заяви Михаил Шунков, директор на Института по археология и етнография. Находката бе открита от специалисти както на този институт, така и на Новосибирския държавен университет.

„Иглата е намерена в пластове, които са на 50 000 години. Затова теоретично тя може да има същата възраст. Но докато възрастта й не бъде определена, тя не може да бъде датирана. Затова са необходими лабораторни изследвания“, твърди директорът.

Според Шунков иглата е изготвена от кост, която може да е от голяма птица, подобна на лебед, или от кост на крайник на копитно животно.

“Такива игли са познати, те са намирани както в Денисовата пещера, така и в Европа. Но тази игла е почти два пъти по-дълга от намерените досега. Дължината й е 7,6 сантиметра и това е най-голямото оръдие от подобен род, известно на световната археология“, отбеляза събеседникът.

Шунков добави, че размерът на иглата говори за високо майсторство при изработването на инструментите на денисовия човек, който е населявал тази пещера. Изследователите ще проучат за какво е била използвана в лабораторни условия.

Денисовата пещера е природени и археологически паметник. През 2088 година там бе намерено част от кутрето на момиче, живяло преди 30-75 000 години. ДНК-то позволи да се установи, че останките принадлежат на вид хора, които са особен клон в еволюцията и са различни от неандерталците и съвременните хора. Учените са установили, че този вид хора не е дошъл от другаде, а е възникнал на територията на Алтай. Той бе наречен денисов човек.

#кост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници