„Челси" спечели Шампионската лига за първи път в историята

„Челси" спечели Шампионската лига за първи път в историята
„Челси" спечели Шампионската лига за първи път в историята си, след като победи „Байерн Мюнхен" с общ резултат 5:4 след изпълнение на дузпи на „Алианц Арена" във финала на турнира. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

„Челси" спечели Шампионската лига за първи път в историята си, след като победи „Байерн Мюнхен" с общ резултат 5:4 след изпълнение на дузпи  на „Алианц Арена" във финала на турнира.

В герой за лондончани се превърна футболистът Дидие Дрогба, съобщава спортният сайт winner.bg.

Още във втората минута реферът Педро Проенса показа първия жълт картон в мача. Официално предупреден бе Бастиан Швайнщайгер за игра с ръка.

Две минути по-късно Швайнщайгер пък се озова на чиста позиция и шутира от дъгата, като Кейхил плонжира и блокира удара, изпращайки топката в корнер.

В началните минути на срещата баварците доминираха, а отборът на „Челси" се бе прибрал в своята половина и чакаше възможност за контраатака. До края на първата част сините успяха да запазят вратата си суха.

„Байерн" се хвърли в атака още от първия съдийски сигнал на втората част, а възпитаниците на Ди Матео отново плътно се прибраха, демонстрирайки че основният им приоритет е да не пуснат първи гол.

В 53-та минута гол на Рибери бе отменен заради засада. Робен шутира от границата на пеналта с левия крак, Чех изби, а при добавката френското крило прати топката в мрежата, но при удара на Робен се видя, че бившият футболист на „Олимпик Марсилия" е бил зад гърба на защитата на лондончани.

С всяка следваща минута обръчът около вратата на „Челси" се затягаше.

Седем минути преди края на мача баварците най-накрая откриха резултата. Тони Кроос центрира отляво с десния крак на задна греда, където Томас Мюлер бе оставен непокрит. Юношата на „Байерн" стреля с глава, като топката се тупна пред Чех, рикошира в напречната греда и влезе във вратата.

Когато всички си мислеха, че „Байерн" вече е спечелил титлата, „Челси изравни". Мата центрира от корнер на първа греда и Дидие Дрогба с глава прати топката в горния десен ъгъл на вратата. Нойер успя да стигне до топката, но не и да я спре от това да влезе в мрежата му.

Реферът Педро Проенса даде три минути продължение на редовното време, но резултатът остана равен.

В третата минута на първото продължение Дрогба изрита Рибери в глезена в наказателното поле и реферът Проенса отсъди дуспа в полза на „Байерн".

Робен стреля от бялата точка в долния ляв ъгъл на Чех, но вратарят усети ъгъла и улови.

До края на второто продължение двата тима не успяха да си отбележат повече голове и така се стигна до дузпи.

При дузпите играчите на „Байерн" започнаха първи. Лам отбеляза. След това Хуан Мата стреля в левия ъгъл, Нойер усети намеренията на испанеца и спаси. Гомес вкара и баварците дръпнаха с две попадения.

Давид Луис намали, но Нойер отбеляза с удар в долния десен ъгъл в третата дузпа на немския тим. Франк Лампард направи общия резултат 4:3, а след това Чех спаси дузпата на Олич. Ашли Коул изравни с шут в левия ъгъл.

Швайнщайгер удари греда при петата дузпа за „Байерн". Дидие Дрогба запази самообладание, вкара и донесе първата Шампионска лига в историята на „Челси".

#Шампионската лига #Байерн Мюнхен #Челси #Дидие Дрогба #Педро Проенса #Бастиан Швайнщайгер #Робен #Олимпик Марсилия #Тони Кроос #Томас Мюлер #Хуан Мата #Нойер #Гомес #Давид Луис #Франк Лампард #Ашли Коул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници