На Доган му „замириса" на предсрочни парламентарни избори

На Доган му „замириса" на предсрочни парламентарни избори
Ръводството на ДПС по време на възпоменателния митинг в Джебел. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Лидерът на ДПС Ахмед Доган прогнозира предсрочни парламентарни избори през октомври-ноември по време на възпоменателния митинг по повод 23 години от т.нар. Майски събития от 1989 г. от Възродителния процес в гр. Джебел.

Освен това Доган обяви сегашното управление на страната за тотално провалено и апелира за нова стратегия спрямо малцинствата като мост между България и Турция в името на икономическия растеж и взаимната сигурност, цитиран от БГНЕС.

Хиляди местни жители и официални гости присъстваха на събитието, сред тях бяха посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз, генералният консул Рамис Шен, депутати, кметове, председатели на изселнически организации.

Народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева произведе прецедент – за пръв път на тази дата присъстваха представители на политическа сила извън ДПС. Тя доведе общинските ръководства на ГЕРБ в Кърджали и Джебел, както и съветниците.

Караянчева имаше готовност да поднесе приветствено слово от трибуната, натоварена с около 80 оратори, но не бе допусната. Водещият дори не обяви присъствието й на митинга. Тя търпеливо изчака десетките речи и после си тръгна след сдържан коментар.

"Никой не ни е канил за проявата, но Джебел не е град на ДПС. Нека да не забравяме, че в годините на съпротивата на българските турци срещу комунистическия режим и "възродителния процес" българите съчувстваха и страдаха заедно с всички", заяви Караянчева.

Доган, който по традиция говори последен и кратко, този път се впусна в обстойна прогноза и в нетърпящи възражение напътствия.

"Много добре знам защо сте тук, обърна се Доган към журналистите. Едва ли от мен очаквате да направя причинен анализ с философски размишления и политически усещания за това, аджеба, как сме живели през тези 23 г., които минаха като 23 крачки в правенето на история и на реална политика. От мен очаквате прогнозата за времето, на политическото време, къде сме и какво ни очаква. Много често си се представям като политически синоптик. Мирише на дъжд, мирише на избори и то много силно на предсрочен парламентарен вот!", заяви Доган от трибуната на митинга.

Той подчерта, че без права и свободи на човека и малцинствата не може да има реална политическа демокрация.

"И който си въобразява, че с евентуалното им ограничаване ще постигне някакъв политически успех, той е обречен на провал. Докато преди 23 г. у нас проблем на съществуването и самосъхранението беше да се борим своята етнорелигиозна идентичност с противопоставяне, с протести, сега основният проблем е правото на достоен живот. То е правото на по-висок стандарт на живот", каза лидерът на ДПС.

Според него държавата е в много лошо състояние в икономически аспект.

"Ако преди 1 г. основната ни констатация беше, че за предишните 2 г. правителството има пълен провал на политиката си във всяко отношение, това сега не е достатъчно. Този провал последната година прерасна в много сериозна тревожност. Държавата няма елементарна визия за изход от кризата. Това, което се получи по наследство от Тройната коалиция, в която ние участвахме – над 8, 3 млрд.лева, вече ги няма. През последните 3 г. фактически се управлява с този ресурс и в момента много малко хора могат да кажат какво е останало от този паричен ресурс на държавата, а нито 1 лев не е добавян към него. Само консумация и всичко, което е свързано с това, включително и отклоняване на средства за политически цели и кражби дори!", посочи Доган.

Той прогнозира, че "следващите избори ще бъдат много трудни, може би най-скъпите в нашата демократична история от последните 23 г.".

"Защото този, който е свикнал да управлява по този начин, той няма да прехвърли късмета на другия, ще се бори с всички възможни средства, използвайки структурите на властта и на сигурността. Защото за това, което е направено през тези 3 г., всеки знае, че трябва да получи възмездие. Ако има предсрочен вот, това ще бъде от страх, тъй като след 1 г. нещата ще бъдат по-сложни и по-тежки, страх при един провал, при друга конфигурация на властта, да не се случи на сегашните управляващи онова, което те правят и на бизнеса, и на другите партии, които им пречат", аргументира се той.

Лидерът на ДПС натовари местната власт с нови отговорности. "Ако преди 23 г. основната ни задача беше да защитим себе си чрез гарантирането на основните права и свободи на човека, със запазването на етнокултурната ни идентичност, сега проблемът е в поминъка, в растежа и разкриването на нови работни места. Това е проблем №1 като условие и предпоставка за живот. Нашите общински кметове вече не трябва да ограничават дейността си само в инфраструктурни проекти. Местната власт има директна отговорност за създаване на нови инвестиции", подчерта Доган.

#предсрочни избори #български турци #Цвета Караянчева #ГЕРБ #1989 #Възродителен процес #Джебел #Движение за права и свободи #ДПС #Ахмед Доган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници