„Пирати" превземат Берлинския парламент

„Пирати" превземат Берлинския парламент
За виртуалните пирати по света новата парадигма е свободният достъп до интернет, а не собствеността и авторските права./ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички 15 кандидати от листата на Партията на пиратите влизат в местния парламент на столицата на Германия Берлин след изборите в неделя.

„Пиратската" партия спечели 8.9% от гласовете на избирателите и за първи път ще има депутатски места в Берлинския парламент, съобщи „Дойче веле".

Партията на пиратите е създадена през 2006 г. Политическата ѝ платформа се основава на свободата и прозрачността в интернет и на по-добрата защита на личните данни в онлайн пространството.

Прогнозите на социологическите агенции предсказаха, че над 5% от избирателите ще дадат своя глас за „пиратите". Успехът, който постигна партията обаче изненадва всички.

Пиратската партия извоюва победата си благодарение на негативния вот, коментират специлисти, цитирани от ДВ. Според тях хората, които не са знаели за кого да дадат своя глас, са избрали „пиратите". Същото са направили и симпатизантите на зелените.

„Дойче веле" откроява доста прилики между Партията на пиратите и Зелената партия. Основната е, че и двете политически сили основават своите платформи на „монотемие". Докато „пиратите" се борят за свобода в интернет пространството, зелените се борят за опазване на околната среда.

Програмата на Пиратската партия обаче включва и леви политически цели като по-голяма социална справедливост.

„Ще се погрижим за това политиката да бъде в съответствие с времето, както и да се използват появилите се по този начин възможности на модерните комуникационни средства", заяви лидерът на пиратите Андреас Баум.

Името на партията идва от платформата "Piratebay", която подкрепя безконтролното сваляне на филми и музика от интернет. За виртуалните пирати по света новата парадигма е свободният достъп до преследваната в интернет цел, а не собствеността и авторските права.

Мястото на министър-председател в Берлинския парламент беше спечелено за трети пореден път от социалдемократа Клаус Воверайт. Той има шанс да се кандидатира за канцлер след две години, смятат анализатори.

Германската социалдемократическа партия отново има най-голям брой депутатски места в парламента на Берлинската провинция. На второ място са християндемократите, но те вероятно ще останат в опозиция. Свободната демократическа партия не успя да влезе в парламента.

Германия е федерация, съставена от 16 федерални провинции. От тях Хамбург и Бремен представляват свободни градове, а градът-провинция Берлин има статут на федерална столица.

#Германия #Партия на пиратите #парламентарни избори #Зелена партия #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници