Металурзите вдигнаха палатките в Кърджали, край на протеста

Металурзите вдигнаха палатките в Кърджали, край на протеста
Металурзите предприеха крайната форма на протеста заради неизплатените заплати и липсата на яснота за бъдещето на комбината, ще обявят позицията си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите металурзи прибраха палатките от центъра на Кърджали и преустановиха протестите.

Тримата гладуващи работници също прекратиха протеста заради влошено здраве и по настояване на КНСБ след информация, че сериозен инвеститор иска да купи Оловно-цинковия комбинат в петък вечерта.

От понеделник металурзите започват само да чакат окончателното решение за новия инвеститор на комбината, чието име обаче не е оповестено.

Новината за инвеститора дойде от КНСБ след среща на премиера Бойко Борисов с председателя на синдиката Пламен Димитров. Името на фирмата не се съобщава официално, но по информация на БНР става дума за българска компания.

„Даже банките кредитори са успели да постигнат споразумение за опрощаване на част от дълга. На този инвеститор обаче му трябва технологично време да провери наличната техника, състоянието, защото никой няма доверие на Валентин Захариев, че това, което той казва, е истина“, каза регионалният председател на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева, цитирана от „Фокус“.

Преди два дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че имало солиден инвеститор, който проявява интерес към ОЦК, но не каза името му.

„Досега се спрягаше името на полския инвеститор „Силезия“ и няма яснота дали все още настоява да наеме завода, да оперира с активите и производството му, или да го закупи“, каза Славея Стоянова, изпълнител директор на ОЦК, след като се върна от разговори в София и привика заводските синдикати.

По думите й тя знаела само за интереса на „Силезия“, но е необходимо банките да постигнат съгласие с офертата на поляците, предаде БГНЕС.

Най-късно във вторник трябва да стане ясно окончателното решение за съдбата на ОЦК, иначе се тръгва към производство по несъстоятелност, коментираха синдикалисти.

Междувременно посланикът на Полша у нас в телефонен разговор е поискал среща с областния управител на Кърджали с цел да проучи възможностите потенциалният кандидат-инвеститор „Силезия“ да наеме ОЦК.

„Синдикатите и банките кредитори обаче са единодушни, че не приемат полския кандидат като наемател, тъй като ОЦК се нуждае от мощен инвеститор“, категорична беше Иванка Караколева.

По време на среща със синдикалните представители в завода в петък вечерта е бил сключен нов Колективен трудов договор за работещите в ОЦК – Кърджали, съобщи още Иванка Караколева.

Старият колективен трудов договор е изтичал в понеделник и тъй като заводът не работи от месец януари, воденето на преговори е било невъзможно и затова е подписан нов.

„Той ще даде спокойствие на новия инвеститор, че работниците и служителите са защитени чрез клаузите на Колективния трудов договор“, коментират от КНСБ.

Около 10 000 подписа са събрани в подкрепа на исканията на металурзите. По думите на Иванка Караколева това не е никак малко за град Кърджали. Подписката ще бъде връчена в Народното събрание във вторник.

Изготвени са и два списъка за желаещите, които искат да работят в „ГОРУБСО – Мадан“ и Комбината за цветни метали (КЦМ) в Пловдив, докато окончателно се реши проблемът.

Търси се начин да бъде платена по една работна заплата за хората, които поддържат минималните дейности, за да не спре напълно работата в завода. В понеделник няма да бъде връчена подписаната декларация за напускането на тези служители.

#„Силезия“ #Полша #Симеон Дянков #Иванка Караколева #КНСБ #протест #металурзи #ОЦК #Кърджали #ОЦК – Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници