Станишев: Само БСП може да свали арогантното управление на ГЕРБ

Станишев: Само БСП може да свали арогантното управление на ГЕРБ
Спорът не е в налаганото клише – десните спестяват, а левите харчат. Въпросът е в това да осигурим растеж, заетост и справедливост, подчерта за пореден път Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт арогантното управление на ГЕРБ и да изведе България от кризата, заяви лидерът Сергей Станишев във встъпителната си реч пред делегатите на 48-ия партиен конгрес.

„В каква посока ще тръгнем, зависи от нас. Трябва да осъзнаем каква е отговорността пред всички нас“, призова Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Лидерът обвини ГЕРБ в опити да зададат посоката на партийния конгрес на социалистите чрез „шумни измислени скандали“.

„Нашите съпартийци и симпатизанти с напрегнат дъх наблюдават дали ще се изпокараме грозно и ще се разединим на този конгрес. Обезверените българи очакват да видят дали ще имаме волята да се опълчим на властта, която ги разочарова“, допълни още Сергей Станишев.

По думите му, 48-ият конгрес се провежда, когато не само България, но и цяла Европа е на кръстопът – краят на кризата не се вижда, а еврозоната е под заплаха.

„Нито България, нито всяка отделна страна в ЕС е в състояние да се измъкне сама от кризата. В задънена улица е политиката на консерваторите за рестрикции и рязане. Нужна е промяна на политиката в ЕС и в България“, каза още Сергей Станишев.

Той допълни, че Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто временен президент е лидерът на БСП, разработва цялостна стратегия за растеж в Европа – от данък върху транзакциите, разширяване на възможностите на ЕЦБ за кредитиране, по-гъвкавото използване на еврофондове.

Особен акцент в стратегията на ПЕС е младежката безработица, към която планират да насочат над 10 млрд. евро, както и да изготвят общо европейско законодателство в тази посока.

„Спорът не е в налаганото клише - десните спестяват, а левите харчат. Въпросът е в това да осигурим растеж, заетост и справедливост. Ако заедно не приложим ясна алтернатива, разочарованието от десните партии ще отиде при други“, прогнозира Сергей Станишев.

„При това провинциално правителство обществото свикна да се вари в собствения си сос. Криза е, когато съседът ти е безработен, стагнация – когато ти си без работа, катастрофа е втори мандат за ГЕРБ. Нашата цел е да отворим очите на хората за случващото се и да извикаме: Събудете се. Замислете се какво ви се случи днес. Събудихте се с хвалбите на Бойко Борисов. Но ако още имате работа, разбирате, че заплатата ви е намалена, защото държавата е закъсняла да плати на фирмата ви. Българи, искате ли това да продължи още четири години!“, попита Станишев.

Той изрази мнение, че в България няма демокрация, а властва олигархия.

„Това е антидемократична авторитарна власт, която управлява страната без демократични средства. Нашият премиер е и главен строител на Републиката. Той вече дава оценки на повечето партии, а заедно с Цветан Цветанов моделират политическото пространство. Българският преход има много недъзи и дефекти, но има едно постижение – гражданите да гласуват свободно. Точно това завоевание е на път да бъде ликвидирано“, каза Сергей Станишев.

#БСП #конгрес #Сергей Станишев #ГЕРБ #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници