Международни съдийски организации с призив към ВССП в Турция

Международни съдийски организации с призив към ВССП в Турция
Източник: medicalnews.bg
A A+ A++ A

Четири международни съдийски организации призоваха Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) в Турция да спазва и да прилага международните и европейски стандарти, когато се взимат решения за санкционирането или уволнението на магистрати, предаде БНР. 

Повод за обръщението е новината, че турският съдебен кадрови орган в момента разглежда освобождаването на 3500 съдии и прокурори. Копие от писмото беше разпространено от Съюза на съдиите в България. 

Писмото е подписано от президентите на Европейската асоциация на съдиите и на асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи", чийто член е българският Съюз на съдиите, както и от Асоциацията на европейските административни съдии и Международната фондация "Съдии за съдии". 

От организациите припомнят, че според международното право магистрати могат да бъдат отстранявани от длъжност или уволнявани само при сериозни основания за неправомерно поведение или некомпетентност, и то след честен процес.

"Съдиите не могат да бъдат отстранявани или уволнявани на базата на турския Закон за извънредната ситуация, без внимателна преценка на всеки отделен случай и по съответната правна процедура и защита. Всички санкции, наложени без предварително надлежно разследване и доказване на обвиненията в неправомерно поведение на всеки засегнат съдия, са в несъответствие с международните и европейски стандарти за съдебна независимост", предупреждават четирите международни съдийски организации и уверяват Представляващия Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция, че Платформата за независима съдебна власт в Турция е на разположение да предостави помощ, ако това е необходимо.

#Съюза на съдиите в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници