16 000 са децата войници в Южен Судан

16 000 са децата войници в Южен Судан
Източник: www.unicef.bg
A A+ A++ A

 

Въоръжените групировки и правителствените сили в Южен Судан са привлекли от началото на вътрешния конфликт в страната през 2013 г. около 16 000 малолетни и непълнолетни за участие в бойните действия, съобщи БГНЕС.

Само тази година те са повече от 650, обявиха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). "16 хиляди деца са били наети от въоръжени групировки и въоръжените сили от началото на кризата в Южен Судан през декември 2013 г.", се посочва в доклад на УНИЦЕФ. Според него, бунтовниците и войниците продължават да привличат деца за военна служба, независимо от обявеното желание да се сложи край на тези практики. "Повече от 650 деца са били наети от въоръжените групировки от началото на тази година", отбелязва УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ напомня, че преди година в Южен Судан бяха върнати на техните семейства 1775 деца-войници, което беше "една от най-масовите демобилизации на непълнолетни в историята." Възобновяването на бойните действия в страната и връщането към практиката на набиране на деца войници може да зачеркне постигнатия напредък, се опасяват от УНИЦЕФ.

#УНИЦЕФ #Южен Судан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници