Турция с писмо до САЩ, иска временен арест на Гюлен

Турция с писмо до САЩ, иска временен арест на Гюлен
Дарик нюз
A A+ A++ A

Генералната прокуратура на Истанбул подготви за властите на САЩ искане за временен арест на ислямския опозиционер Фетулах Гюлен, съобщи ДАРИК нюз.

Предстои искането да бъде предадено в министерството на правосъдието на САЩ от турското правосъдно министерство. В него се посочва, че Гюлен е задочно подсъдим в Турция за опит за сваляне на правителството, покушение срещу президента, разпускане на парламента и възпрепятстване на дейността му, опит да се наруши конституционния строй и още други престъпления, свързани с нанасяне на щети на държавната собственост, причиняване на вреда на здравето на хора и организиране на убийства.

В съответствие с двустранно споразумение, отнасящо се до въпросите за реадмисия и съдействие в разследването на престъпления, Турция поиска от САЩ Гюлен да поставен под временен арест, докато бъде изпратено искането на екстрадиция.

Временният арест е възприета в международната полицейска практика мярка, която може да поиска страната-инициатор на екстрадирането до фактическото искане и уреждането на формалностите с предаването на заподозрения.

Гюлен живее от 1999 г. в щата Пенсилвания. Анкара твърди, че той и неговата организация - терористична според турските власти – са предприели опита за държавен преврат, при който загинаха 246 души, без да се броят метежниците, и повече от 2000 бяха ранени.

#Фетуллах Гюлен #САЩ #искане #писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници