Междусъседските конфликти помагат за извършването на обири

Междусъседските конфликти помагат за извършването на обири
БГНЕС
A A+ A++ A

Между 6 и 12% е разкриваемостта на обирите в частни домове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Главен инспектор Александър Пецов, началник отдел „Кражби” в „Криминална полиция”, във връзка с разкриването на извършителите на обири в частни домове. „Това е трудна като материя работа.

Разкриваемостта на този вид престъпления варира между 6 и 12%. Причината е, че това е престъпление, което в много от случаите остава не навреме заявено”, обясни той. По думите на инспектора в много от случаите стопаните на жилищата разбират за обира след часове, дори и след дни, особено, когато крадците са влезли без да разбиват входната врата и са търсили пари и ценности в апартамента изключително внимателно. „Хората в първия момент не забелязват, че е извършена кражба и съответно се унищожават оставените следи”, посочи гл. инспектор Пецов, като допълни, че бързо ликвидните предмети като пари, злато и сребро са сред основните цели на обирджиите. Той призова за повече отговорност от страна на гражданите, за да бъде противодействано на такъв вид престъпници.

„В повечето случаи има едни такива междусъседски конфликти, които помагат за извършването на тези престъпления и хората не съдействат. Дори, ако не искат да кажат на нас, ако не искат да излизат от анонимност, защото ги е страх, най-малкото могат да споделят със съседите си какво са видели, за се подпомогне работата ни”, отбеляза гл. инспектор Пецов. По думите му от отдел „Кражби” предприемат много мероприятия и действия, за да се ограничат обирите в домовете, но основното, което би могло да ги сведе до минимум би било повече бдителност от страна на гражданите. „Никой не е застрахован и не всеки може да се предпази от това да е потърпевш от домова кражба.Трябва да бъдем малко по-отговорни със самото си поведение – да не афишираме къде ще ходим, какво ще правим и кога няма да има никой вкъщи, да не демонстрираме умишлено много висок стандарт на живот. Това не е необходимо. Хората го забелязват”, посъветва инспекторът.

#обири #частни домове #престъпление #разкриваемост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници