На 29ти август ще се състои третото предварително гласуване за нов генерален секретар на ООН

На 29ти август ще се състои третото предварително гласуване за нов генерален секретар на ООН
A A+ A++ A
Изборът на следващ генерален секретар на ООН ще се състои в Съвета за сигурност. Това съобщи председателстващият Съвета представител на Малайзия Рамлан бин Ибрахим, цитиран от ТАСС. 
 
В предишния кръг на 5 август начело излезе бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар за бежанците, съобщава БНР. Българската номинация - Ирина Бокова, е пета след предварителното гласуване. За да бъде одобрен, кандидатът трябва да получи девет гласа в своя подкрепа, в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност.
 
В битката за поста участват 11 кандидати, след като бившият министър на външните работи на Хърватия Весна Пусич се отказа от надпреварата.
 
Новият генерален секретар ще встъпи в длъжност от 1 януари 2017 година – ден след като бившият южнокирейски премиер приключи втория си петгодишен мандат.

Кампанията за избор на наследник на генералния секретар Бан Ки-Мун започна през декември 2015 година, след като всички страни членки получиха писма с процедурата за избор на нов шеф.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници