Русия разби интернет мрежа проповядваща тероризъм

Русия разби интернет мрежа проповядваща тероризъм
БГНЕС
A A+ A++ A

Интернет мрежа, която се е занимавала с пропаганда в полза на тероризма и е събирала пари за Ислямска държава е била разбита от руското разузнаване.

Операциите по ликвидирането на мрежата са извършени в Свердловска, Тюменска и Челябинск области. Пресечена е дейността на клетките на интернет мрежата "Рохнамо ба суи давлати ислами" (в превод от таджикски език означава „пътеводител към ислямската държава“. Освен пропагандиране на терористичната идеология мрежата е набирала и хора за ИД в Ирак и Сирия.

При операциите са извършени 27 обиски в трите региона на Русия. „Иззети са компютри, мобилни телефони с пропагандистки видеоматериали на терористите, екстремистка литература, банкови карти, а също три пистолета, 4 гранати и материали за изготвяне на експлозиви“, гласи съобщение на Федералната служба за сигурност (ФСБ), която е разбира мрежата заедно с МВР.

Службата твърди, че „мрежата Рохнамо“ включва общо 100 000 души от Средна Азия и се координира от десетки лица, които се намират в Русия, в страни от Близкия изток и Северна Африка (основно в Сирия, Ирак, Египет). За контактуването те използват конспиративни връзки и програмни средства за шифроване и анонимност на предаваните данни.

 

Източник: ТАСС

#мрежа #разбита #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници