Изследванията на учените между Зика и ставни деформации

Изследванията на учените между Зика и ставни деформации
A A+ A++ A
Учени от Бразилия са открили потенциална връзка между вътреутробното излагане на действието на вируса Zика и сериозни ставни деформации при бебета, предаде Ройтерс в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".
 
Изследователите, базирани в бразилския град Ресифе в центъра на епидемията от Зика, са анализирали седем случая на бебета с деформации на ставите. Специалистите смятат, че състоянието им, известно като артрогрипоза, вероятно е резултат от ефекта от вируса върху двигателните неврони - клетките, контролиращи свиването или отпускането на мускулите, на развиващия се зародиш, предаде БТА. 
 
"Изследването е обсервационно и на базата му не могат да се правят заключения дали вирусът Зика е директната причина за ставните аномалии при бебетата", отбелязват учените.
 
Състоянието вероятно е свързано с начините, по които Зика влияе върху мозъка и пренасяните от невроните сигнали към мускулите на нероденото бебе. Ако сигналите са слаби или недостатъчни, това може да доведе до фиксирани пози в матката и впоследствие до ставни деформации, обясняват специалистите. 
 
 

#зика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници