Държавните гори с ограничения за стопанската дейност?

Държавните гори с ограничения за стопанската дейност?
БГНЕС
A A+ A++ A

За 2 години площта на горите, които се стопанисват по специален начин, с определени ограничения нараства с около 200 000 хектара, каза заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Ограниченията, които се налагат в тези 200 000 хектара, към този момент имат голямо обществено значение, имат значение за опазването на природата на страната и за всички елементи от това, което наричаме екологична верига”, посочи зам.-министърът.

През 2015 г. по предложение на земеделското министерство, правителството прие увеличаване на площта на т. нар. „защитни гори” в България със 105 000 хектара, припомни Георги Костов. „Това беше в отговор на очакванията на обществеността за по-добра превенция на всички останали територии, на инфраструктурата от неблагоприятните явления на климата, които наблюдаваме в екстремален вид последните години”, каза Костов.

Защитни гори са тези, които пазят човека и човешката инфраструктура, предпазват почвата от ерозия, пазят далекопроводите, нефтопроводите, пазят пътищата, магистралите, долините.

Днес бяха обявени близо 107 000 гори във фаза на старост. Това са отново държавни гори, в които ще бъдат наложени определени строги ограничения във връзка с тяхното опазване и опазването на биологичното разнообразие. „Горите във фаза на старост и режимите за тяхното стопанисване тепърва ще бъдат предмет на обсъждане. Към този момент държавните горски предприятия поемат ангажимента да не извършват стопански дейности в така определените насаждения, докато стане ясно какво трябва и какво може да се прави”, допълни Костов. Той обясни, че ние сме задължени, ако искаме да ги поддържаме в това състояние да извършваме определен вид дейности, което да ги поддържа в това състояние.

На електронната страница на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) ще бъде представена карта, на която са обозначени определените гори във фаза на старост

#Георги Костов #стопанска дейност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници