Втори служител на ООН обвинен в подпомагане на ислямисткото движение ХАМАС

Втори служител на ООН обвинен в подпомагане на ислямисткото движение ХАМАС
БГНЕС
A A+ A++ A

Израел обяви, че е арестувал и е повдигнал обвинения на служител на ООН за подпомагане на ислямисткото движение ХАМАС. Това е вторият случай с хуманитарен работник за една седмица.

Инженерът Уахид Борш, който работи за Програмата за развитие на ООН от 2003 година, е бил арестуван на 16 юли и е изправен днес пред граждански съд в Израел, се казва в правителствено съобщение.

ХАМАС, който управлява ивицата Газа от 2007 година, отрече обвиненията.

В съобщението на израелското правителство са посочва, че 38-годишният Борш, който е от Ябалия, в северната част на Газа, е бил вербуван от „високопоставен член на терористичната организация ХАМАС, за да пренасочи работата си за ООН така, че да подпомага „военните интереси” на ХАМАС”.

Изтъква се, че Борш се е признал за виновен по редица обвинения, включително, че е помогнал за строителството с пари на ООН на кей в северната част на Газа, използван от военноморските сили на ХАМАС.

През 2015 година, след като ислямистите го притиснали, той убедил предприемачи да възстановяват къщи в райони, където живеят членове на ХАМАС.

Не се съобщава на каква стойност са средствата, които Борш е отклонил в полза на ХАМАС.

В съобщението на израелското правителство се подчертава също, че Борш е признал, че и други палестинци – служители на хуманитарни организации, работят за ХАМАС.

„Това не е изолиран случай, а тревожна тенденция на систематична използване на организациите на ООН от терористите в ХАМАС”, каза посланикът на Израел в ООН Дани Данон.

Обвиненията срещу Борш бяха оповестени броени дни, след като ръководителят на клона неправителствената организация „Уърлд вижън” в Газа беше обвинен, че е прехвърлил милиони долари средства за хуманитарни цели към ХАМАС.

Израелското разузнаване Шин бет е установило, че Мохамед ал Халаби е отклонявал по 7,2 милиона долара годишно от 2010 година към ХАМАС и военното му крило.

Халаби е обвинен също, че е вербувал служител на международната НПО „Спасете децата” да работи в полза на ХАМАС.

От 2008 година насам Израел е водил три войни срещу ХАМАС в ивицата Газа. Повече от три четвърти от населението на Газа, която се намира под израелска блокада от десетилетие, е зависимо от някакъв вид хуманитарна помощ.

 

Източник: АФП

#ООН #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници