Безопасността на Европа е по-важна от солидарността към бежанците

Безопасността на Европа е по-важна от солидарността към бежанците
БГНЕС
A A+ A++ A

Въпросът за безопасността на континента трябва да бъде поставен на по-високо място от ЕС, за разлика  от солидарността в общността по въпросите на миграцията.

Това заяви Дьорд Бакони, съветник по въпросите на сигурност на премиера Виктор Орбан.

"В сегашната ситуация с мигрантите безопасността на континента е по-важна от солидарността по въпроса за схемата за разпределение на бежанците между страните от ЕС", заяви съветникът, цитиран от унгарската информационна агенция МТИ.

Бакони увери, че Унгария няма намерение да подкопава единството на Евросъюза. Но при това той подчерта, че планираният на 2 октомври в страната референдум по задължителните квоти за приемането на мигранти трябва да стане важен сигнал за Брюксел.

"Гласуването трябва да даде на хората възможност да изразят своето мнение по демократичен път, да изпратят на Европа политическо послание“, изтъкна премиерският съветник.

За референдума на 2 октомври е формулиран следния въпрос: „Искате ли да се разреши на Европейския съюз да взима решение за преселването в Унгария на лица, които не са граждани на Унгария, без съгласието на Държавното събрание? (парламента – бел)“.

Идеята за референдума бе гласувана в парламента, а опозицията не съумя да оспори решението му в нито една инстанция, включително и в Конституционния съд, който в крайна сметка поръча на президента да насрочи дата за референдума.

 

Източник: ТАСС

#безопасност #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници