Корнезов: С тютюна да забраним и патладжана, и в него има никотин

Корнезов: С тютюна да забраним и патладжана, и в него има никотин
Любен Корнезов изчисли, че България ще търпи 230 млн. лв. годишни загуби от забраната и ще загуби 18 000 работни места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Забраната, а не тютюнопушенето е вредно, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Любен Корнезов при обсъждането на второ четене на промените в Закона за здравето, които предвиждат пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места.

„Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана те са 120. Щом забраняваме тютюна, да забраним и патладжана, и в него има никотин“, призова Любен Корнезов, цитиран от БТА.

Депутатът обясни още, че няма пушач, който да страда от Паркинсон.

Любен Корнезов изтъкна, че в Испания 35 000 заведения са били закрити при въвеждане на забраната.

„Законът е икономически вреден, противоестествен“, каза още той и изчисли, че България ще търпи 230 млн. лв. годишни загуби от забраната и ще загуби 18 000 работни места.

Депутатът цитира директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, според когото забраната на тютюнопушенето ще доведе до лишаване на бюджета от 100 млн. лв. годишно от акцизи.

„След промените разделихме народа си на бедни и богати, на сини и червени, сега ги разделяме на пушачи и непушачи. Колеги, не правете това“, призова Любен Корнезов, цитиран от БГНЕС.

„Бизнесът е инвестирал 50 млн. лв. за преустройство на заведенията заради изискванията за пушене, кой ще им ги върне?“, попита още червеният депутат.

Петър Петров от ГЕРБ обаче отвърна с въпрос каква е връзката между тютюнопушенето и фалитите. Единствените губещи според него ще са производителите на тютюневи изделия.

„Има икономика, когато има здрава нация. Освен това никой няма да престане да ходи на заведения, а напротив, посещаемостта ще се увеличи“, категоричен бе той.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира, че забраната няма да спре тези, които пушат, а те просто ще избягват местата, където не се пуши.

Независимият Кирил Гумнеров пък заяви, че Хитлер е въвел забрана за тютюнопушене, но тя е била по-мека от тази, която ще се приеме сега.

Йордан Андонов от ГЕРБ обясни, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

„Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това“, каза той.

„Не забелязвам вашия мозък да е по-добър от на останалите“, репликира Ремзи Осман от ДПС и призова Андонов да се извини.

Ремзи Осман уточни, че той самият е непушач от три години, но не разбира защо няма възможност в заведенията например да се обособят специални помещения за пушачи или да се направят отделни заведения, в които се пуши.

В обсъжданите промени е записано, че се забранява пушенето на закрити обществени места, включително на работните. По изключение ще се допуска тютюнопушене само в обособени самостоятелни помещения на летищата. В тях обаче няма да се разрешава присъствието на лица под 18-годишна възраст.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова присъства на дебата в пленарната зала.

Миналата седмица депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване гласуваха окончателно промените в Закона за здравето, но отхвърлиха предложенията за забрана на тютюнопушенето на някои открити места, като спирките за градски транспорт, стадионите и парковете.

От 1 юни ще бъде въведена пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, както и на някои открити, като дворовете на детски градини и училища и детските площадки.

#Закон за здравето #Десислава Атанасова #ДПС #Ремзи Осман #Йордан Андонов #Кирил Гумнеров #Волен Сидеров #„Атака“ #ГЕРБ #Петър Петров #тютюнопушене #БСП #Любен Корнезов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници