Младежи дават нов живот на старите софийски подлези

Младежи дават нов живот на старите софийски подлези
A A+ A++ A

Група от осем младежи дават нов живот на старите софийски подлези, като се опитват да ги направят приятно място за преминаване, а и дори за кратка почивка, предаде репортер на БГНЕС.

 

Инициаторите са кръстили младежката си инициатива „ПОдЛЕЗНО“. Едни от основните движещи сили в нея са Юлия и Теодора. Юлия е на 26 години, урбанист, завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и работи по специалността си. Теодора е нейна колежка от университета, на 23 години, също урбанист.

 

Инициативата „ПОдЛЕЗНО“ се ражда по време на форум за идеи преди 3 години. „Дискутирахме различни проблеми не само на София, но като цяло на градовете в България. Проблемът с подлезите изпъкна сред останалите, защото те са в доста неприятно състояние – мръсни, неосветени, миришещи. На хората не им е приятно да минават през тях и доста често виждаме пешеходци, които предпочитат да пресичат през булевардите, което е изключително опасно. Затова решихме, че ние можем да направим нещо по въпроса”, разказа за БГНЕС Юлия.

 

Към момента зад гърба си младежите имат цели 3 завършени подлеза в София, като всеки от тях има своя различна тематика.Първият подлез е на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Загоре” и се намира малко след Орлов мост, по посока х-л „Плиска”. Той е с природна тематика, защото води към парка. „Направихме галерия с пана от естествени материали, които имаха за цел да бъдат малко по-закачливи, с идея природата да влезе под земята и да направи прехода към парка по-приятен. Сложихме и пейки в подлеза, за да могат хората да си почиват, ако е горещо, вали или просто искат да поседнат”, обясни Юлия.

 

Другият подлез е на бул. „Ботевградско шосе” и пл. „Пирдоп”. Там са заложили на графити тематиката, с общия сюжет на пътуване във времето.

 


Освен подлезите хората зад „ПОдЛЕЗНО“ се занимават и със занемарени пространства, които са около нас, като например междублоковите зони. Младежите са подхванали и инициативата „На светло”, съвместно с 12 студентски съвети от различни университети. 

 

Третият подлез е т. нар. музикален подлез, който се намира на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Александър Жендов”, създаден преди малко повече от година. 

 

Най-скорошният бъдещ проект е т.нар. филмов подлез, който се намира на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Светослав Тертер”. Графити артисти ще изрисуват емблематични сцени от европейски, американски и български филми и анимации. Ще бъдат включени и други различни тематични филмови инсталации, като звезди от алеята на славата, червен килим, за да може всеки да се почувства звезда, дори и 3 метра под земята. Част от стените ще бъдат изрисувани с интересни филмови герои. Планира се работата по подлеза да започне в началото на септември и, ако всичко върви по план, той трябва да е готов до края на септември. „Обикновено се насочваме към теми, които всички обичат – изкуство, музика. Затова и решихме, че филмите биха обединили всички минувачи през подлеза и биха ги накарали да се усмихнат”, убедена е Теодора.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници