13 000 нелегални мигранти заловени в Македония

13 000 нелегални мигранти заловени в Македония
A A+ A++ A

След закриването на т. нар. Балкански маршрут на 8 март, Македонските сили за сигурност са задържали над 13 000 нелегални мигранти, предаде репортер на БГНЕС.

Брюксел закри маршрута, а след това ЕС подписа споразумение с Турция, с което се прекратява нелегалната миграция към Европа. Властите в Скопие съобщават, че след закриването на Балканския маршрута до началото на август от Гърция в Македония са успели нелегално да проникнат поне 26 000 души, които след това са преминали в Сърбия, Унгария и Хърватия.

За последните 24 ч. македонските гранични власти са задържали над 80 мигранти, дошли от Гърция. Мигрантите са настанени в приемния център Виноюг край гр. Гевгелия, като се очаква те да бъдат върнати на Гърция. Огромната част от задържаните са арестувани в района на македонско-гръцката граница. Заедно с нелегалната миграция е регистриран и голям брой трафиканти на хора.

Голямата вълна на миграция притеснява властите в Скопие, които виждат опасност след последните събития в Турция. По информация там има над 3,5 млн. бежанци, за които няма гаранция, че ще останат на територията на страната.

Македонските медии се опасяват, че при нова офанзива на Ислямска държава за възстановяване на контрола на загубените територии в Ирак и Сирия, може да се очакват над 4 млн. бежанци. Мигрантите ще се насочат към Европа и разбира се ще използват Балканския маршрут.Миграцията застрашава и България, тъй като Гърция държи в различни приемни центрове около 20 000 мигранти недалече от границите на България и Македония.

Мерките, които се предприемат за справяне с бежанската вълна са: унгарските власти въведоха допълнителни мерки за охраната на границата си със Сърбия и на практика там мигрантският поток е прекъснат. Само две седмици по-късно сръбското правителство изпрати съвместни военно-полицейски екипи по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалната миграция. 

#Македония #балкански маршрут #мигранти #нелегални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници