Катя Димова: В София цените на имотите вървят нагоре

Катя Димова: В София цените на имотите вървят нагоре
БГНЕС
A A+ A++ A

Катя Димова: В София цените на имотите вървят нагоре, търсят се малки, тухлени жилища.

„Наистина напоследък се говори за бум не само на сделките с недвижими имоти, но и на цените, които твърдо поемат курс нагоре. Така ли е и има ли ясна тенденция на пазара? Моите наблюдения и опит са изключително за ситуацията в София. Цитират се определени квартали, като "Изгрев", например, в който средните цени гонят 1190 евро на кв. м. Възможно е да е така, но трябва да се знае, че има 1-2 сгради с много елитарно строителство, за които инвеститорите си позволяват много високи цени заради уникалността и технологичната фаза, заради локацията. Техните цени вдигат общо средните цени за района, а не че всичко там е „на цената на златото”, както се казва. По същия начин стои въпросът и с „Лозенец” , макар в този район да има различни местонахождения и тип строителство.“ сподели Катя Димова.

Сега на пазара има добри инвеститори и строители, които могат да си позволят да приемат капаро от 10% за имот.

„Практиката ни показва, че българите, които придобиват жилища с ипотечен кредит са около 60%-70% от всички купувачи. Обикновено те са млади, образовани хора, които работят във високотехнологични фирми и имат стабилни доходи. Те заемат от банките около 70% от сумата за покупка на имот, останалите набавят от лични спестявания. Предпочитаните от клиентите ни райони са новото строителство в стари райони като Редута, Манастирски ливади, в зелени квартали като Княжево, Бъкстон, с тяхната екзотика на стара крайградска зона и с хубавите изпълнения на ниско строителство. Панелните жилища изостават като цени от масивните с 20-30% разлика. Според наблюденията ми в София продължават да се търсят малките, тухлени жилища на цени до 50 000-60 000 евро.“ - съобщи Катя Димова.

Предпочитанията са за ново строителство, а ако имотът е в центъра, но той трябва да е в по-представителна сграда, с добре поддържани общи части.

Катя Димова, дългогодишен консултант в агенция за недвижими имоти, която е от 25 г. на пазара. / БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници