Торбьорн Ягланд защити мерките на Турция след опита за преврат

Торбьорн Ягланд защити мерките на Турция след опита за преврат
A A+ A++ A

Председателят на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд подкрепи „чистката“ в държавните институции на Турция след неуспешния опит за преврат.

Ягланд, който е най-високопоставеният представител на европейска институция, посетил Турция след преврата, изтъкна, че в Европа има неразбиране за опасностите, пред които е била изправена Турция.

Известно, че около 18 000 души бяха арестувани в Турция заради преврата, който властите смятат, че е организиран от живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетулах Гюлен.

"Признавам, че е необходимо да се вземат мерки срещу лицата, които са стояли зад преврата, а също срещу тази тайната мрежа.“, отбеляза Ягланд на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Неговият коментар контрастира с позицията на редица високопоставени европейски представители, които осъдиха Турция заради мерките срещу превратаджиите и срещу поддръжниците на Гюлен в Турция.

„Бих искал да кажа, че в Европа е налице твърде малко разбиране какви рискове създаде това (опитът за преврат) за демократичните и държавните институции на Турция.“, каза Ягланд, имайки пред вид движението на Гюлен. "Участниците в преврата трябва да бъдат наказани, но процесът трябва да се движи в рамките на закона, а презумпцията за невинност е един от важните принципи. Трябва да се предприемат решителни в борбата с тайната организация. Ние знаехме, че такава организация съществува, но не сме достатъчно информирани за това как е могла да проникне в армията.“, посочи той.

Ягланд каза също, че е пристигнал в Анкара, за да изрази своята подкрепа за Турция.

„Поздравявам турските граждани, че защитиха демокрацията. Превратите не са приемливи от никаква гледна точка, те трябва решително да се осъждат и онази нощ ние това и направихме. Не може да се стреля по собствения народ. Ако превратът бе успял, щеше да бъде спрян процесът на членство на Турция в Съвета на Европа.", добави Ягланд. /БГНЕС

#Торбьорн Ягланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници