Ердоган настоява САЩ да екстрадират Гюлен

Ердоган настоява САЩ да екстрадират Гюлен
A A+ A++ A

В телевизионно интервю турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска САЩ да екстрадират духовника Фетуллах Гюлен и подчерта, че е „недопустимо“ чакането да бъде върнат в Турция предполагаемият водач на провалилия се опит за преврат.

В интервюто Ердоган се оплака, че американските власти искали от Турция да предостави документи, въз основа на които да бъде взето решение за екстрадирането на живеещия в Пенсилвания Гюлен.

„Трябва да си сляп или умрял, за да не разбереш, че той стои зад всичко това“, каза Ердоган. „Ако започнеш да питаш за документи и какво ли друго още, това е голямо препятствие на пътя ни за борба с тероризма.“

Гюлен живее в изгнание в САЩ от 1999 г. и отрича каквото и да е участие в опита за преврат от 15 юли.

Турските власти изпратиха нов пакет от документи на американските власти за екстрадирането на Гюлен, каза правосъдният министър Бекир Боздаг.

„Що се отнася до борбата срещу тероризма, ние нямаме време за губене, шест месеца или една година, това е просто недопустимо", заяви Ердоган.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза на 18 юли, че Турция трябва да представи "истински доказателства", а "не обвинения" срещу мюсюлманския духовник за екстрадирането му.

И без това вече обтегнатите отношения между съюзниците в НАТО Турция и Съединените щати още повече се влошиха след проваления пуч, като някои министри от правителството дори заявиха, че Вашингтон би могъл да има пръст в опита за преврат, които твърдения бяха категорично отхвърлени от американските власти.

В ответните действия на Турция след преврата бяха арестувани 18 000 души. /БГНЕС

 

#Реджеп Ердоган #Фетуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници