Видеонаблюдение за бежанския център в "Овча купел"

Видеонаблюдение за бежанския център в "Овча купел"
A A+ A++ A

Близо 400 000 лв., с ДДС, ще струва на държавата изграждането на система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, контрол на достъпа в бежанския център в столичния квартал “Овча купел”.

До броени дни се очаква Държавна агенция за бежанците да избере победителя в обществената поръчка, обявена преди месец. Настанените в центъра бежанци ще бъдат извън обхвата на камерите единствено когато са в стаите.

ДАБ планира изграждането на пълна система за видеонаблюдение, която да позволи постоянен 24-часов видеоконтрол на движението в и около сградите в “Овча купел”. Камери ще има в пералното помещение, както и в кухнята. С камери ще са снабдени и коридорите, които водят към стаите на бежанците. Подменена ще бъде и неработещата от 2012 година система за пожароизвестяване.

Планирано е също така да се изгради нова система за достъп, която да ограничи влизането в сградата на нерегистрирани лица. “На вход „Бежанци”, след входната врата, да се постави преградно съоръжение, възпрепятстващо преминаването на лица с неоторизиран достъп. Контрол на достъпа да се осъществява при възпрепятстващото съоръжение с допълнително изискване за верификация на лице – сравняване на изображение от камера с информацията от системата за достъп”, става ясно от заданието на поръчката.

Бежанският център в “Овча купел” ще се сдобие и с нова СОТ-система за сигурност.

Обществената поръчка включва още козметичен ремонт на помещението за видеонаблюдение и обучение на персонала за работа с новата техника, както и доставка на монитори, които да осигуряват наблюдение на случващото се в бежанския център.

Системата за наблюдение за бежанците в “Овча купел” трябва да заработи най-късно на 14 септември 2016 г.

Припомняме ви, че живеещите около бежанския център от години настояват той да бъде изместен от столичния квартал “Овча купел”.

Преди седмица стана ясно, че атентаторът Мохамед Далил, който се самовзриви в германския град Ансбах, през 2013 г. е посещавал бежанския център и е живеел в изоставени сгради в района на “Овча купел”, след като е бил измамен. /БГНЕС

 

#ДАБ #бежански център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници