ВКС отмени присъдите срещу 13-те имами, връща делото за ново разглеждане

ВКС отмени присъдите срещу 13-те имами, връща делото за ново разглеждане
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд отмени присъдите по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13-те имами и връща делото за ново разглеждане от Апелативния съд в Пловдив, предаде бТВ.

Според върховните магистрати прокуратурата не е доказала повдигнатите обвинения, а предишните съдебни инстанции са приели безкритично твърденията й, се вижда от решение на съда.

От прокуратурата са отказали да коментират решението. То не е окончателно. Делото се връща за ново разгреждане в пловдивския апелативен съд.

С присъда от 19 март 2014 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Муса за виновен в три престъпления: проповядване на антидемократична идеология; членство в организация, целяща проповядване на антидемократична идеология; проповядване на омраза на религиозна основа. Наложи му и наказание от 1 г. затвор и глобата от 5 хил. лв..

С присъдата за виновни бяха признати и Саид Мутлу ,и Абдулах Салих за участието им в проповядване на антидемократична идеология като им бяха наложени глоби по 3 хил. лв., а за участие в организация с цел проповядване на такава идеология Мутлу получи 1-годишна условна присъда, а Салих - 10 месечна, с изпитателен срок от 3 г.

Останалите членове в групата получиха глоби по 2 хил. лв.

#Върховен касационен съд #имами #Пловдив #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай