Париж и Лондон призовават да се прекрати "катастрофалната" обсада на Алепо

Париж и Лондон призовават да се прекрати "катастрофалната" обсада на Алепо
Руините на болница в Алепо. / БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзниците на Дамаск да сложат край на обсадата на сирийския град Алепо. За това призоваха Франция и Великобритания в съвместна декларация днес. Външните министри на двете държави подчертаха, че само Русия може да убеди режима на Башар Асад да прекрати войната, предадоха Франс прес и БТА.

"Обсадата на този град, където са хванати в капан близо 300 000 жители, прави невъзможно подновяването на мирните преговори", заявиха външните министри на Франция и Великобритания Жан-Марк Еро и Борис Джонсън в обща декларация, публикувана след първата им двустранна среща в Париж.

Последствията от обсадата на Алепо вече са катастрофални и могат да доведат до появата на нови бежанци, подчертаха външните министри. Те призоваха съюзниците на сирийския режим да го накарат да прекрати тези операции. "Само Русия може да убеди режима на Башар ал Асад да сложи край на войната и да се върне на масата за преговори", подчертаха Еро и Джонсън.

Сирийският президент обяви днес амнистия за всички бунтовници, които сложат оръжие. Контролираните от бунтовниците квартали на Алепо са напълно обсадени от 17 юли, припомня АФП. В същото време Русия, която осигурява въздушна подкрепа на силите на режима, обяви, че започва голяма хуманитарна операция в Алепо, вторият по големина град в страната, като създава хуманитарни коридори за мирни граждани и бойци, готови да сложат оръжието. Това може да доведе до установяването на пълен контрол на режима над Алепо и да нанесе фатален удар на бунтовниците, отбелязва АФП.

Еро и Джонсън призоваха да се възстанови споразумението за спиране на военните действия и да се премине към създаването на преходни власти, притежаващи пълна изпълнителна власт. "Няма да има трайно политическо решение, нито връщане на стабилността в Сирия, докато се избиват мирни граждани", подчертаха външните министри, цитирани от АФП.

#Алепо #Франция #Великобритания #обсада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници