Създадоха нова парламентарна комисия за помилванията

Създадоха нова парламентарна комисия за помилванията
Може да се създаде такава комисия, без да засяга правомощията на държавния глава, твърди Яне Янев. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Народното събрание създаде нова временна парламентарна комисия по въпросите на помилванията, даване и отнемане на българско гражданство, опрощаване на държавни вземания.

За комисията гласуваха 92 народни представители, против бяха 23 и 6 въздържали се. Може да се създаде такава комисия, без да засяга правомощията на държавния глава, предаде БГНЕС.

Тази теза защити по-рано в сряда пред депутатите народният представител от РЗС Яне Янев.

„Както е известно, КС със свое решение от тази година обяви за противоконституционно решението на НС от 15 февруари 2012 г. за създаването на временна комисия за проучване не нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22 януари 2002 г. - 22 януари 2012 г.“, припомни Янев.

„Мотивите за това са известни, но не може да се забрани на данъкоплатеца да знае какви са тези обстоятелства и факти и народното представителство не може да ги отмине“, категотичен бе той.

„Затова ние като вносители се съобразяваме с решението на КС в частта - НС би могло да избира временни парламентарни комисии в обсега на своите правомощия. И по-специално да се занимава с действията на изпълнителната власт, на министър-председателя и министрите, които са станали инициатори на съответните производства. Които завършват с издаването на укази на президента на България, преподписали са указите и по този начин са го валидирали или уредили правните последици от тяхното издаване“, аргументира се Янев.

#временна парламентарна комисия #помилвания #гражданство #Яне Янев #Янев #лидер на РЗС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници