Жан-Марк Еро - прогерманският премиер на президента Оланд

Жан-Марк Еро - прогерманският премиер на президента Оланд
На Жан-Марк Еро е възложено да сформира новото правителство на страната, чийто състав трябва да бъде оповестен вечерта във вторник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на парламентарната група на Социалистическата партия в Националното събрание на Франция Жан-Марк Еро е новият премиер на страната.

След като встъпи в длъжност сутринта във вторник, новият президент на Франция Франсоа Оланд назначи за министър-председател Жан-Марк Еро, съобщи генералният секретар на Елисейския дворец Пиер-Рене Лема, цитиран от БГНЕС.

На Жан-Марк Еро е възложено да сформира новото правителство на страната, чийто състав трябва да бъде оповестен вечерта във вторник.

Подобно на Франсоа Оланд, Жан-Марк Еро никога не е бил министър. Депутат е от 1986 г. и същевременно е кмет на гр. Нант от 1989 г.

По време на предизборната кампания на Франсоа Оланд беше негов специален съветник.

Жан-Марк Еро е учител е по немски език и добре познава Германия. Според "Ройтерс" назначението на 62-годишния Еро ще помогне за по-гладкото провеждане на преговорите между Париж и Берлин за кризата в еврозоната.

Новият президент го назначи на отговорния пост въпреки, че през 1997 г. той беше осъден за шуробаджанащина при отдаването под аренда на обществен пазар.

По същото време Франсоа Оланд ще замине на първото си официално посещение в чужбина – при германския канцлер Ангела Меркел.

Относно срещата Франсоа Оланд обясни, че целта й е провеждане на „честни" разговори, за да „се намерят добрите компромиси".

В речта по време на церемонията по встъпването си в длъжност президентът заяви, че иска да „отвори нов път в Европа".

„На нашите партньори ще предложа нов пакт, който ще обедини необходимото намаляване на публичния дълг с необходимото стимулиране на икономиката," заяви в първата си реч като президент Франсоа Оланд.

По време на предизборната си кампания социалистът обявяваше, че иска да отвори отново преговорите по бюджетния пакт, който беше приет през март от 25 страни от ЕС и вече е ратифициран в повечето от тях.

Желанието му е към текста да се добавят мерки за икономически растеж, на което Ангела Меркел се противопоставя категорично.

„За да преодолеем настоящата криза, Европа има нужда от проекти, от солидарност и растеж," заяви по време на речта си новият президент на Франция.

#Франция #Жан-Марк Еро #Франсоа Оланд #Ангела Меркел #президент #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници