Партиите в Македония не постигнаха споразумение, преговорите продължават днес

Партиите в Македония не постигнаха споразумение, преговорите продължават днес
БГНЕС
A A+ A++ A

Разговорите между четирите основни политически партии в Македония за излизане от политическата криза в страната, завършиха късно тази нощ в Скпоие без постигане на окончателно споразумение. Те се проведоха в резиденцията на американския посланик Джес Бейли поради отсъствието на посланика на ЕС, който е в Брюксел.

Посланик Джес Бейли заяви след срещата, че споразумение не е постигнато, но се надява това да стане скоро. Партиите ще разгледат възможността разговорите да продължат и на следващия ден. Според него "на масата на преговорите има нова идея и преговорите ще продължат утре /днес, бел.ред./.

Представителите на четирите партии Никола Тодоров /ВМРО-ДПМНЕ/, Радмила Шекеринска /СДСМ/, Артан Груби /ДСИ/ и Имер Алиу /ДПА/ напуснаха срещата без да правят изявления. Последната спорна точка от споразумението се отнася до правомощията на вътрешния министър в правителството, което ще подготви изборите - то ще функционира 100 дни преди вота. От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че не "трябва да се позволява на временния министър да извършва чистка и че той трябва да напусне поста си след изборите".

От опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ искат временния министър да има право да кадрува и той да запази поста до сформирането на новото правителство. По отношение на останалите два спорни въпроса - Избирателния списък и работата на медиите, вече е постигнато споразумение.

По неофициална информация предсрочните парламентарни избори може да се проведат на 4-ти или на 11-ти декември тази година. Окончателното решение за това четирите партии трябва да вземат в края на месец август и тогава парламентът да избере новият състав на кабинета, който ще организира изборите.

#Македония #политически партии #Джес Бейли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници