Данъкоплатците ще платят поредните 170 000 лева обезщетения за забавено правосъдие

Данъкоплатците ще платят поредните 170 000 лева обезщетения за забавено правосъдие
Екатерина Захариева / БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева иска правителството да одобри допълнителни разходи в размер на 169 068 лв. за изплащането на обезщетения на пострадали от забавено правосъдие. Това става ясно от проекта на постановление, публикуван на сайта на ведомството. Сумата е за изплащане на обезщетение за второто тримесечие на 2016 г.

По-рано тази година правителството вече веднъж одобри допълнителни разходи в размер на 169 780 лв., които също отидоха за обезщетения за бавно правосъдие, но за първото тримесечие. Така забавянето на разглеждането и решенията по съдебни дела коства на данъкоплатците нови 340 000 лв. само от началото на 2016 година.

Изплащането на обезщетения бе въведено с промяна на Закона за съдебната власт през 2012 г. Основната й цел на мярката бе намаляване на делата срещу България пред Европейския съд за правата на човека чрез предварителни споразумение между засегнатите страни и министъра на правосъдието след положително становище от Инспектората на Висшия съдебен съвет.

“Обвиняеми или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства подават заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Проверка на обстоятелствата и произнасянето по заявленията се извършват в 6 месечен срок от постъпването му”, припомня министър Захариева в доклада към проекта за постановление.

През 2015 г. за обезщетения за бавно правосъдие държавата е платила почти 800 000 лв. Това е станало на база сключването на 282 споразумения с министъра на правосъдието. От своя страна, ИВСС е разгледал исканията на общо 469 души, които са настоявали за компенсации. Традиционно най-голям е броят на оплакалите се от забавени наказателни дела. От въвеждането на процедурата преди четири години, страната ни е изплатила общо 2,5 млн. лв. под формата на обезщетения, но това е довело трайно до намаляване на делата срещу България пред съда в Страсбург.

#Захариева #обезщетения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници