"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Ница

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Ница
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Ница, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Amaq.

Над 80 души, десет от които деца, загинаха, а други 52-ма са в тежко състояние, след като в деня на националния празник на Франция мъж се вряза с камион в тълпата на крайбрежния булевард на Ница.

Засега мотивите му остават неизвестни. Извършителят, който бе убит от полицията, бе идентифициран като 31-годишният Мохамед Бухелал.

Терорист с товарен камион премаза над 100 души по крайбрежната алея във френския средиземноморски град Ница. Загиналите при атаката в четвъртък късно вечерта са близо 80, около 20 са в критично състояние.

Президентът на Франция Франсоа Оланд направи телевизионно обръщение във връзка с атентата. Оланд изрази съболезнования към близките на загиналите при атаката с "терористичен характер, който не може да бъде отречен".

Извънредното положение в страната, въведено след атаките в Париж миналата година, ще бъде удължено с още три месеца. "Операция "Сантинел" с използване на военни патрули ще продължи на високо равнище с използването на 10 хиляди души. Те ще оказват съдействие на жандармерията и полицията", обяви френският държавен глава. Само преди дни той обещаваше намаляване на участниците в операцията до 7 хиляди души и прекратяване на извънредното положение в страната.

Франция ще засили ударите си по "Ислямска държава" Ирак и Сирия, стана ясно от изявлението на Оланд. В момента на атаката в четвъртък вечерта на крайбрежната улица "Променад дез англе" в Ница се намираха хиляди, разотиващи се след празничните фойерверки по повод националния празник на страната - 14 юли.

 

#джихадистка група #ислямска държава #Ница #Франция #Франсоа Оланд #извънредно положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници