Атина преведе армията си в бойна готовност след новината за преврата в Турция

Атина преведе армията си в бойна готовност след новината за преврата в Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката армия е преведена в бойна готовност след новината за военния преврат в Турция. "Министърът на националната отбрана Панос Каменос информира министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас за всички действия на Министерството на отбраната и армията. Войската е приведена в състояние на бойна готовност.

Има голяма опасност във връзка със случващото се в Турция", казва високопоставен източник в гръцкото министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости.

Турската армия съобщи, че е поела контрола на управлението на страната. Турското правителство е задържано, съобщиха от генералния щаб на армията по-рано, предаде РИА Новости. Военните са завладели сградата на правителството и държавната телевизия TRT. Военните не уточняват кой ръководи преврата. В заявление те отбелязват, че имат намерение да спазват принципа за върховенство на закона, както и да спазват всички сключени от Турция международни споразумения, съобщи Интерфакс.

Шефът на генералният щаб на Турция Хулуси Акар е взет за заложник в сградата на ведомството в Анкара, съобщи агенция "Фрнас прес".  Млади войници са въстанали срещу ръководството на армията, съобщи журналист на Al Jasееra. Кметът на Анкара е помолил всички да излязат на улицата.

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви преди това, че в момента се случва военен преврат и че са предприети военни действия, без да се следва командната верига, предаде турската телевизия NTV. По думите му действията касаят само част от войската. Силите за сигурност правят необходимото, за да овладеят ситуацията, каза още турският премиер.

Всички Контролно-пропускателни пунктове на българо-турската граница работят. Границата ни с Турция за момента не е затворена.

#Атина #Гърция #Турция #военен преврат #Бинали Йълдъръм #бойна готовност #армия #войски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници