ЕС за първи път атакува с ракети база на сомалийски пирати

ЕС за първи път атакува с ракети база на сомалийски пирати
Сомалийските пирати атакуваха десетки кораби и държаха стотици заложници в Аденския залив. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските сили за борба с пиратството нанесоха удар срещу пиратите от Сомалия за първи път от началото на операция „Атланта“ през 2008 г.

Летателен апарат на ЕС удари пиратска база на сомалийския бряг. Според командващите операцията с ракетно-бомбения удар са унищожени скоростни катери, използвани от пиратите за нападения срещу търговски кораби, както и техни укрепления на брега, предаде АФП, цитирана от „Медиапул“.

„Прецизната и съразмерна акция бе водена от въздуха и всички средства се завърнаха без проблеми на европейските кораби, разположени край Африканския рог“, уточниха от мисията в комюнике.

Първоначални данни сочат, че няма ранени сомалийци, допълни антипиратската мисия.

Операция „Атланта“ е в ход от 2008 г. и се осъществява от бойни кораби (от четири до седем в различните периоди), предоставени от европейски страни.

Досега предимно се е занимавала с ескорт на конвои на Световната хранителна програма и на Мисията на Африканския съюз в Сомалия към страната, предпазването на най-уязвимите кораби, превенцията и предотвратяването на пиратски актове и на въоръжени кражби край бреговете на Сомалия.

През февруари 2012 г. ЕС реши да удължи операция „Атланта“ с две години, до декември 2014 г.

Европейските антипиратски сили предвиждаха операция „Атланта“ да се разшири с по-ефективна борба срещу сомалийските пирати.

В плана се включваше провеждането на операции по неутрализирането на сухопътни позиции на пиратите чрез стрелба от корабите, без обаче „да се стъпва на сушата“.

Сомалийските пирати атакуваха десетки кораби и държаха стотици заложници в Аденския залив, през който преминават товарните съдове, без да заобикалят африканския континент.

#пирати #Аденски залив #Сомалия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници