Ирина Бокова заяви пред ООН, че ще се бори за диалог, търпимост и мир

Ирина Бокова заяви пред ООН, че ще се бори за диалог, търпимост и мир
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българският кандидат за генерален секретар на ООН – Ирина Бокова, обеща, ако бъде избрана на поста, да положи усилия за установяване на диалог между културите, за търпимост, за мир и за преодоляване на разногласията. Тя изрази надежда, че ще постигне това благодарение на опита, натрупан като генерален директор на ЮНЕСКО, в борбата с екстремизма, защитата на наследството и културата.

Заедно с още деветима кандидати Бокова участва снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание в Ню Йорк и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия „Ал Джазира“.

В продължение на два и половина часа претендентите изложиха приоритетите си, в случай че бъдат избрани, и отговаряха на въпроси за реформирането на ООН, намирането на изход от конфликтите и други актуални проблеми, като ситуацията в Близкия изток, в Южен Судан и климатичните промени.

Всеки кандидат имаше по една минута за отговор на въпрос. Всички се изказаха за реформа на Съвета за сигурност на ООН и посочиха, че в сегашния му вид той не отговаря на международната действителност.

По думите на Бокова едно от големите предизвикателства пред генералния секретар е именно необходимостта да се реформира системата на ООН, за да се постигне устойчиво развитие.

Да се преодолее раздробяването на системата, да се възприеме последователен подход, в това число регионален, да се довърши несвършената работа и непостигнатите цели от миналата година – това също е важно“, каза тя.

По темата за Близкия изток Ирина Бокова призова за увеличаване на доверието между палестинците и израелците.

В дебатите, освен българския кандидат, участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора, бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич,бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на СловенияДанило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Не присъстваха външният министър на Словения Мирослав Лайчак и бившият външен министър на Македония Сърджан Керим.

#Ирина Бокова #ООН #дипломация #кандидати #генерален секретар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници