Оланд ще обяви Жан-Марк Айро за премиер

Оланд ще обяви Жан-Марк Айро за премиер
Френският премиер Франсоа Фийон (на снимката) подаде оставка на 10 май, след като президентът Никола Саркози загуби изборите от социалиста Франсоа Оланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд ще определи Жан-Марк Айро, лидер на парламентарната група на Социалистическата партия, за премиер на страната, заяви близък приятел на новия държавен глава.

„Мисля, че той ще бъде определен за премиер по-късно днес, да“, каза Жан-Пиер Жойе, директор на френския регулатор на финансовите пазари AMF и състудент на Оланд в елитния Национален институт по администрация, предадоха АФП и БГНЕС.

Дългоочакваният избор ще бъде обявен следобед. 62-годишният Айро, който е дългогодишен съюзник на Оланд, е фаворит за поста.

Името на новия премиер на Франция ще бъде обявено около 14:00 ч. по Гринуич в първия указ на новия президент преди отпътуването му за Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел.

57-годишният Оланд ще положи клетва около 10:00 ч. местно време, девет дни след като победи кандидата на десницата Никола Саркози в ожесточена предизборна кампания.

#Франсоа Оланд #президент #Франция #Никола Саркози #Ангела Меркел #канцлер #премиер #Жан-Марк Айро #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници