Меркел подкани Тереза Мей да разреши ситуацията около Брекзит

Меркел подкани Тереза Мей да разреши ситуацията около Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че задачата на Тереза Мей като премиер на Великобритания ще бъде да реши какви отношения иска да изгради нейната страна с Европейския съюз след историческото решение на британците да го напуснат, предаде Ройтерс.

Меркел говори на пресконференция с ирландския премиер Енда Кени, който е на посещение в Берлин.

Кени заяви, че Ирландия вероятно ще бъде най-засегната от решението на Великобритания да напусне ЕС.

Двамата лидери обсъдиха в Берлин бъдещето на европейската интеграция, отношенията наВеликобритания с Европа след Брекзита и "уникалните отношения" на Ирландия с Великобритания като неин западен съсед и бивша колония.

"Ако Великобритания има достъп до общия пазар, нещата до голяма степен ще останат същите. Но това ще коства някаква цена", каза Кени, имайки предвид свободното движение на хора, което се приема като задъ лжително условие на ЕС в бъдещите преговори по Брекзита.

Има и много практически въпроси, които трябва да се вземат предвид за Ирландия, каза Кени и посочи, че стотици хиляди ирландци, живеещи от двете страни на Ирландско море (тоест в Република Ирландия и във Великобритания), зависят от британската икономика в работата си.

Ще е трудно да се дадат числа в момента, но според някои икономически прогнози Ирландия ще е най-тежко засегнатата страна, добави той. 

По отношение на мирния процес в Северна Ирландия Кени заяви, че дългогодишният конфликт между католици и протестанти е оставил "много крехко наследство" и че усилията за съхраняване на мира и стабилността в Северна Ирландия трябва да продължат.

"Мирът никога не трябва да се приема като нещо гарантирано. Затова непрекъснато напомням на хората колко ценен е Европейският съюз, който сам по себе си е един мирен процес", изтъкна ирландският премиер.

Меркел заяви, че Ирландия има важен глас в ЕС и че страната поддържа добри отношения сГермания. Оставащите 27 страни от ЕС ще трябва да обсъдят бъдещето на съюза "и ирландският глас ще бъде чут наравно с другите", каза тя.

Меркел отбеляза, че задачата на Тереза Мей като премиер на Великобритания ще бъде да реши какви отношения иска да изгради нейната страна с Европейския съюз след историческото решение на британците да го напуснат, предаде Ройтерс.

Мей ще поеме премиерския пост от Дейвид Камерън в сряда.

#Брекзит #Ангела Меркел #Тереза Мей #Ирландия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници