Конституцията не дава дефиниция за етническа партия, твърди Лютви Местан

Конституцията не дава дефиниция за етническа партия, твърди Лютви Местан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституцията забранява партиите на етническа и религиозна основа, но нито там, нито в Закона за политическите партии има дефиниция какво е етническа партия, посочи пред Би Ти Ви лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Мотивите на съда да откаже регистрация на партията по думите у са "скандално неприемливи".

Ситуацията създава риск от съдебен произвол, смята бившият председател на ДПС. Един от аргументите му бе, че ако критерият за етническа партия е преобладаващ брой членове от един етнос, всички български партии са етнически.

Местан определи като комично тълкуванието, че след подобряването на отношенията между Турция и Русия неговата роля е изчерпана. Както и да се развиват отношенията между Москва и Анкара, според него отношението на тяхната партия към Русия като към агресор и окупатор няма да се промени.

Диалогът между Русия и Европа трябва да стъпи върху международното право, подчерта Местан.

По възраженията срещу абревиатурата ДОСТ, която съвпада при произнасяне с думата приятел на турски, лидерът на новоучредената партия отбеляза, че това е персийска дума, която е влязла и в българския език през турския.

Има и други регистрирани български партии, чиито наименования са абревиатури или чужди думи, каза Лютви Местан и даде пример с "Атака" и с ГЕРБ.

"Ако е от немски, английски, испански - може, но когато е дума, влязла в българския език от турския – не може. Нима турският език е второ качество", запита Местан.

Съображенията на съдията за абревиатурата на партията и членския й състав представлява пряка форма на етническа дискриминационна и проява на двоен стандарт, защото има и други партии, чийто имена или абревиатури са чужди думи и са така или иначе с преобладаващ членски състав от един етнос, заключи лидерът на ДОСТ. 

#Конституция #партии #Лютви Местан #ГЕРБ #Атака #ДОСТ #съд #регистрация #етнос #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници