Икономисти прогнозират: Цените на горивата в България ще продължат да се покачват

Икономисти прогнозират: Цените на горивата в България ще продължат да се покачват
БГНЕС
A A+ A++ A

Поскъпване на горивата в България прогнозираха икономисти по БНР. Те аргументираха прогнозата си със засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола. По мнението на шофьорите обаче цените на горивата в България са нереално високи. Според тях има картел, а реалната цена е не повече от 1 лев и 80 стотинки.
 
Сметките на анализаторите обаче показват друго. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас цените на горивата на дребно скочиха през март, припомни Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. "При всички положения ще продължат на растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е негоре", коментира Стайков.

Според него това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10 на сто. Дори и да има ръст, той едва ли ще бъде скокообразен. По-скоро ще продължи да бъде полегат и съответно, не цялата част от това намаление, ще бъде изядена до края на годината, смятат все пак анализаторът. Цената на природния газ е основен фактор за цената на топлата вода и на парното.

Анализаторът Дантон Синкуеграна прогнозира пред „Хоризонт“ обаче, че не очаква рязко поскъпване на петрола на международните пазари през идните месеци. "Лекият суров петрол се движи някъде около 45 дорала за барел, а сортът "Брент" е съвсем малко по-скъп - 47 долара за барел. До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел. Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добри печалба за производителите", обощи той.

#цени на горивата #Калоян Стайков #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници