С 3,3% е спаднало промишленото производство за година

С 3,3% е спаднало промишленото производство за година
БГНЕС
A A+ A++ A

По предварителни данни през май 2016 г. индексът на промишленото производство на месечна база намалява с 2%. На годишна база спадът е с 3.3%. Това става ясно от данните на Националния статистически институт /НСИ/.

През май намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 3.5%, и в добивната промишленост - с 1.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 3.1%.

На годишна база през май по-значително намаление в преработващата промишленост се наблюдава в производството на тютюневи изделия - с 48.2%, производството на основни метали - с 23.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 15.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 12.5%.

На годишна база увеличение има при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 18.1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.1%, производството на химични продукти - с 5.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.5%.

 През май в строителството индексът на продукцията остава на същото ниво като предходния месец, но на годишна база отчита намаление с цели 8.1% Сериозният спад е заради намаляване в сградното строителство за офиси, докато при гражданското строителство намалението е със 7.9%. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени нараства с 0.2%. На годишна база обаче е отчетен ръст с 3.9%.

#промишлено производство #спад #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници