Меркел призна "горчиво, болезнено" поражение

Меркел призна "горчиво, болезнено" поражение
Меркел подчерта, че се чувства "напълно спокойна" за изхода от общите парламентарни избори в Германия догодина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел окачестви като "горчиво, болезнено поражение" слабия резултат на нейната партия в изборите за регионален парламент в най-голямата германска провинция.

В първото си публично изявление за повод рекордно ниския резултат на Християндемократическия съюз (ХДС) от 26,6% от гласовете, дадени в неделя в Северен Рейн-Вестфалия, Меркел каза, че нейната десноцентристка коалиция на федерално равнище не е под заплаха, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Канцлерът се позова на общонационални проучвания на общественото мнение, според които коалицията на ХДС със Свободната демократическа партия е "също толкова силна", колкото коалицията между социалдемократи и Зелени, спечелила властта в Северен Рейн-Вестфалия.

"Затова вярвам, че можем да се справим по-добре, със сигурност по-добре, отколкото миналата вечер и да получим най-доброто от нашите избиратели," заяви Меркел в Берлин след заседание на националното ръководство на ХДС.

Тя подчерта, че се чувства "напълно спокойна" за изхода от общите парламентарни избори в Германия догодина.

Същевременно канцлерът декларира, че поражението в Северен Рейн-Вестфалия не накърнява нейния авторитет в Европейския съюз, в който Берлин е движеща сила в мерките за икономии в еврозоната.

"Нашата работа в Европа не е засегната," каза тя.

#Ангела Меркел #Меркел #Канцлер на Германия #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници