Автоматизацията ще отнеме препитанието на милиони работници в Югоизточна Азия

A A+ A++ A

Повече от половината работници в пет държави в Югоизточна Азия вероятно ще изгубят препитанието си в следващите две десетилетия заради автоматизацията на труда, гласи доклад на Международната организация по труда (МОТ), цитиран от агенция "Ройтерс".

"Държавите, които разчитат на нископлатен труд, трябва да се насочат в друга посока. Ценовото предимство пред другите вече няма да им е достатъчно", коментира Дебора Франс-Масен от МОТ.

Над 630 млн. души живеят в Югоизточна Азия, а регионът е жизненоважен за няколко производствени сектора, сред които тези на текстилните продукти, моторните превозни средства и харддисковете.

3D принтирането, нанотехнологиите, развитието на роботите и дрехите и аксесоарите, които имат и електронни компоненти, биха разстроили производството на дрехи и обувки.

9 млн. души работят в индустрията за облекло и обувки общо, като 88% от камбоджанските работници в тази сфера вероятно ще изгубят местата си заради напредъка на технологията. Същото важи за 86% от виетнамците и 64% от индонезийците. Тази сфера е и най-заплашена от автоматизацията.

Останалите анализирани сектори са производството на авточасти, електрониката, бизнес аутсорсинга и продажбата на дребно.

#автоматизация #работни места #Азия #Международна организация по труда #МОТ #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »